Spremamo se za početak pregovora ove godine

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izrazio je zadovoljstvo zaključkom Savjeta ministara i istakao da njegova zemlja nastavlja sa intenzivnim pripremama za formalni početak pregovora sa EU do kraja ove godine.

Kako je istakao, u zaključcima Savjeta minstara spoljnih poslova zemalja EU u Luksemburgu Sjeverna Makedonija je dobila snažno i nedvosmisleno priznjanje za dostignuća u protekloj godini, reforme koje sprovodi i potvrdu da će u oktobru dobiti datum za pregovore.

"Zadovoljni smo današnjim zaključkom, ali će on imati potpun uspjeh u oktobru, kada će biti krunisan konačnom odlukom za početak pregovra i praktičnim početkom do kraja godine", napisao je Zaev na svom Fejsbuk profilu.

Za Sjevernu Makdoniju je, kako je istakao, bilo ključno da ta odluka bude donesena ove godine, što zaključak Savjeta ministara spoljnih poslova u Luksemburgu potvrdjuje.

Vlada Sjeverne Makedonije je, prema njegovim riječima, dobila jasnu potvrdu reformi koje je spovela i za sve rezultatate ostvarene na unutrašnjem planu, ali i pohvale za dogovore sa Grčkom i Bugarskom. 

"To je za nas i građane jako značajno i ukazuje nam da zajednički napori nijesu bili uzalud. Isto tako, zaključcima Savjeta nam je određena tačna vremenska tačka u kojoj će biti donijeta i potvrđena odluka za početak pregovora za članstvo u EU, a to nije kasnije od oktobra ove godine", napisao je Zaev.

Kako je istakao, rezultat Sjeverne Makedonije je održiv i nezaustavljiv.

"Produžavamo sa intenzivnim pripremama za formalni početak pregora do kraja ove godine", istakao je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Izvor:BETA