Za ubrzanje integracije Zapadnog Balkana 13 članica EU

Trinaest zemalja članica EU zatražile su ubrzanje evrointegracija Zapadnog Balkana, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, te članice su zatražile prije svega otvaranje pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u junu ove godine.

Taj zahtjev uputile su Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Italija, Malta, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Slovačka, prenosi BTA.

U zajedničkom saopštenju ove zemlje su istakle važnost proširenja EU na Zapadni Balkan, kao ključni instrument za postizanje održive stabilnosti, mira i prosperiteta.Kako se navodi, sve članice EU pozivaju se da ovog mjeseca preduzmu "dalekovidne, hrabre odluke", koje bi promovisale kontinuirani napredak reformi, u skladu sa standardima i vrijednostima EU.

Proširenje EU na Zapadni Balkan ostaje jedan od prioriteta Bugarske, navodi se u saopštenju i dodaje da su dobrosusjedski odnosi, regionalna saradnja i vladavina prava "horizontalni kriterijum" za napredak zemalja kandidata za članstvo.

Dodaje se i da zemlje u regionu moraju da rade na bliskoj regionalnoj saradnji i pravim dobrosusedskim odnosima.

Izvor: Beta