Klinton: Kosovo zaslužuje da bude u EU i NATO

Klinton: Kosovo zaslužuje da bude u EU i NATO

Kosovo zaslužuje da bude članica Evropske unije i NATO-a, kazao je bivši američki predsjednik Bil Klinton nakon sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Prištini.

Klinton i državna sekretarka u vrijeme njegovog drugog mandata Medlin Olbrajt stigli su u Prištinu povodom obilježavanja 20 godina od ulaska NATO snaga na Kosovo.  Tači je odlikovao Klintona Ordenom slobode, a bivši američki predsjednik je posle sastanka rekao da Kosovo ima dobru šansu da postavi dobar primjer cijelom svijetu za narednih 20 godina, prenosi N1.

"Biću veoma ponosan činjenicom što sam sam se zadesio kao američki predsjednik kada vam je bio potreban neko ko će da ustane i kaže - nema više etničkog čišćenja, nema više napuštanja domovina i ubijanja nevinih civila i da mora da postoji neki drugi bolji način", rekao je Klinton.Tači se, nakon odlikovanja Klintona, zahvalio u ime institucija i naroda Kosova na "pravoj, istorijskoj i humanoj odluci koju je donio 1999. za početak bombardovanja, a u cilju zaustavljanja etničkog čišćenja i omogućavanja povratka proteranih građana svojim kućama".

"Danas, nakon 20 godina, Kosovo je nezavisno.

Zahvalan što smo tokom svog tog putovanja bili zajedno a vaša podrška je bila od suštinskog značaja.

Kosovo je zajednička uspješna priča i vi ste naš heroj", obratio je Tači Klintonu. Klinton i Olbrajt će danas prisustvovati centralnoj svečanosti u centru Prištine i održati govor, a posle toga je planirano otkrivanje biste državne sekretarke. NATO snage ušle su na Kosovo 12. juna 1999. godine, nakon vazdušne kampanje NATO-a nad Saveznom republikom Jugoslavijom, koja je trajala 78 dana.

 

Izvor:MINA