Meta: Hitno riješiti krizu u državi

Albanski predsjednik Ilir Meta pozvao je na hitno rješavanje dijalogom duboke političke i institucionalne krize u državi.

Albanija treba da preuzme predsjedavanje OEBS-om u junu sledeće godine, što je prema šefa albanske države, velika odgovornost.  

"Neophodno je da tokom predsjedavanja OEBS-om Albanija pokaže prave vrijednosti demokratije, vladavine prava i poštovanje osnovnih sloboda, i dostojanstveno predstavlja organizaciju“, izjavio je Meta, prenose agencije.

Albanija je u dubokoj političkoj krizi više mjeseci pošto je opozicija napustila albansku skupštinu i nastavili političku borbu na ulicama Tirane.  

Šef albanske opozicije Ljuljzim Baša rekao je da neće odustati sve dok albanski premijer Edi Rama ne podnese ostavku, dok se ne formira prelazna vlada i organizuju prijevremeni parlamentarni izbori.  

Albanska opozicija je odustala od učešća i na lokalnim izborima koji će biti održani 30. juna.

Rama je pozvao opoziciju na dijalog, ali je istakao da neće biti razgovora oko njegove ostavke i odlaganja lokalnih izbora.

Od ukupno 61 opština u Albaniji, u 28 će se glasati samo za kandidate vladajuće koalicije okupljenje oko socijalista Rame, jer opozicija nije podnijela svoju izbornu listu.

Izvor:Antena M