Dačić u središtu terorističkog napada

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić nalazio se u predsjedničkoj palati u Mogadišu gdje je razgovarao sa predsjednikom Somalije u trenutku terorističkog napada, javio je jutros RTS.

Automobil-bomba je eksplodirao kod bezbjednosnog punkta u blizini predsjedničke palate dok su vojnici vršili bezbjednosne provjere vozila na glavnom putu.

U samoubilačkom bombaškom napadu islamskih ekstremista juče je poginulo najmanje devet osoba, među kojima je bivši ministar spoljnih poslova Somalije, povrijeđeno je više od 13 ljudi, većina poginulih su vojnici, navela je policija, a prenio je AP.

Delegacija Srbije je bila dva dana u Somaliji, posljednjeg dana posjete Dačić se sastao s predsjednikom države Muhamedom Abdulahi Muhamed Fermađom.

Bivši šef diplomatije Somalija Husein Elabe Fahije koji je poginuo u eksploziji bio je savjetnik aktuelnog predsjednika.Odgovornost za napad preuzela je somalijska ekstremistička pobunjenička grupa Al-Šabab, navodeći da su na meti bila vozila sa vladinim zvaničnicima.

Al-Šabab, grupa povezana s Al Kaidom, često izvodi bombaške napade u Mogadišu blizu predsjedničkog kompleksa i u hotelima u kojima često borave zvaničnici vlade i stranci.

Izvor: RTCG