Povećan broj ilegalnih prelazaka

Slovenačka policija saopštila je danas da je ove godine povećan broj prekograničnih prelazaka ilegalnih migranata na tri hiljade, dok je u prva četiri mjeseca prošle godine bilo 1,3 hiljade takvih slučajeva, prenijela je agencija STA.

Nacionalnost migranata je promjenljiva, navela je policija i dodala da je u velikoj mjeri povećan broj državljana Alžira, Pakistana i Maroka. Policija u Novom Mestu i Ljubljani uhvatila je najveći broj ilegalnih migranata, a za njima slijedi policija u Kopru. Broj ilegalnih migranata koji su zatražili međunarodnu zaštitu u prva četiri mjeseca ove godine porastao je za oko 25 odsto, i iznosi oko 1,26 hiljada registrovanih slučajeva od početka godine.

Pogranična policija je odbila ulazak u zemlju za 1,55 hiljada državljana trećih zemalja, jer nijesu ispunjavali uslove koji se traže prilikom ulaska u Sloveniju ili EU, a većina je vraćena na granicu sa Hrvatskom. Mnogi od njih su iz neke od balkanskih zemalja ili Avganistana, navedeno je u izvještaju slovenačke policije. Iz drugih zemalja Sloveniji je izručeno oko 210 inostranih državljana, uključujući i 20 slovenačkih.

Izvor: MINA