Pendarovski prvi predsjednik S.Makedonije

Pendarovski prvi predsjednik S.Makedonije

Kandidat vladajuće koalicije SDSM i DUI Stevo Pendarovski pobijedio je na izborima za predsjednika Sjeverne Makedonije, objavio je sinoć predsjednik Državne izborne komisije te zemlje Oliver Derkoski.

Prema podacima na sajtu Državne izborne komisije, poslije 97,67 obrađenih izbornih mjesta, Pendarovski je osvojio 422.282 glasova ili povjerenje 51,85 odsto izašlih glasača.

Kandidatkinja makedonske opzicione kolicije VMRO DPMNE Godrana Siljanovska-Davkova je osvojila 362.907 ili 44,56 odsto, dok je nevažećih listića bilo 29.306 ili 3,60 odsto.

Pendarovski je tokom obraćanja građanima kazao, da je ishodom izbora zagarantovan put naprijed, kako za građane tako i za državu, naprijed ka EU i NATO i ekonomski razvijenom svijetu kojem zemlja pripada.

On je rekao da će se kao predsjednik zalagati za pravednost i pravnu državu i da će podržavati vladu u svim važnim projektima za građane, ali i da će je kritikovati za sve što misli da treba bolje.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitao je Stevi Pendarovskom pobjedu na predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji.

"Radujem se nastavku saradnje na reformskoj agendi EU u kontekstu prošlogodišnjih zaključaka Savjeta koji otvaraju put za početak pristupnih pregovora u junu 2019", napisao je Han na Tviteru.

Sjeverna Makedonija, kako je rekao, može da računa na kontinuiranu podršku EU evropskoj perspektivi zemlje, u skladu sa snažnim evropskim aspiracijama svojih građana.

 

Izvor:RTCG