Počinje suđenje Atifu Dudakoviću za ratne zločine

Počinje suđenje Atifu Dudakoviću za ratne zločine

Pred Sudom BiH danas će čitanjem optužnice početi suđenje Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i šesnaestorici bivših pripadnika tog korpusa zbog ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih.

Optužnica za njih 16 i Dudakovića, prema navodima Tužilaštva, obuhvata ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

U petak, 19. aprila, počinje suđenje Ibrahimu Puriću, Ibrahimu Tarahiji, Nijazu Sivri, Rušitu Nurkoviću, Almiru Sarajliću, Sadiku i Šaćiru Omanoviću te Kasimu Kavazoviću, za ubistva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti u Križančevom Selu kod Viteza, počinjena 22. decembra 1993. godine.

Isti dan održaće se statusna konferencija u predmetu protiv Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića, optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice.

 

Izvor: Rtcg