Iz EU svaki dan stižu zahtjevi da se ukinu takse

Ministarka za evropske integracije u Vladi Kosova Durata Hodža, rekla je da njena kancelarija svakog dana dobija zahtjeve od država EU za povlačenje taksi na srpske proizvode.

"U Ministarstvo stižu zahtjevi iz zemalja EU koje zvanično traže da se ukine taksa", rekla je ona na sastanku Komisije za evropske integracije u kosovskom parlamentu, prenosi prištinska GazetaEkspres.

Prištinske institucije su tu mjeru donijele 21. novembra prošle godine i uprkos zahtjevima SAD i EU, takse nijesu ukinute, što je uticalo na zastoj u dijalog Beograda i Prištine.

Beograd, naime, ne želi da nastavi dijalog dok Priština ne ukine stopostotno nametnute takse.

Ukidanju taksi protivi se premijer privremenih prištinski institucija Ramuš Haradinaj, dok kosovski predsjednik i predsjednik parlamenta Hašim Tači i Kadri Veselji smatraju da tu mjeru treba ukinuti da bi se omogućio nastavak dijaloga.

Savjetnik kosovskog predsjednika skupštine Blerim Ljatifi izjavio je da je taksa na srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine pretvorena u sredstvo za unutrašnje političke kalkulacije na Kosovu i da je ne treba koristiti kao izgovor za pad vlade.

"Jedan od glavnih nedostataka političkih partija na Kosovu je da sve gledaju iz uske perspektive izbornog interesa. To se, nažalost, dešava i sa taksom", kazao je Ljatifi.

Dodao je da je odluka o uvođenju poreza bila ispravna, ali da je njen značaj sada zloupotrijebljen. Ljatifi je ponovio stav predsjednika skupštine Kadrija Veseljija da aktuelni saziv kosovske vlade neće biti oboren zbog neslaganja oko povlačenja takse.

 

Izvor:rtcg