"Ukinite takse, ili zatvaramo Bondstil"

Predstavnici Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD, Džon Erat i Bred Berkli upozorili su kosovske vlasti da će dalje inistiranje na taksama imati posljedice.

To uključuje i "moguće zatvaranje baze Bondstil" kod Uroševca, piše prištinska GazetaBlic.

"Ukoliko takse ne budu ukinute, uslijediće ozbiljne posljedice. Osim zabrane izdavanja viza i ukidanja pomoći sektoru bezbjednosti, neodustajanje od taksi i blokada dijaloga mogli bi navesti SAD da se povuku iz baze Bondstil", rekao je za prištinski dnevnik GazetaBlic neimenovani diplomata.

Isti izvor je rekao i da u Vašingtonu "postoje mišljenja da Kosovo postaje destruktivno, kao i da Srbija demonstrira više konstruktivnosti u vezi pravno obavezujućeg sporazuma, kojim bi se otključao zamrznuti konflikt", navodi prištinski dnevnik.

Erat i Berkli, koji su se u prethodna dva dana sastali sa svim značajnijim političarima na Kosovu, takođe su prenijeli da "predstavljaju glas (američkog predsjednika Donalda) Trampa".

Dvojica američkih zvaničnika, istovremeno, smatraju da dogovor Beograda i Prištine treba da bude postignut do kraja godine, kao i da bi neuspjeh na ovom planu za obje strane značio "stagnaciju na spoljnopolitičkom i unutrašnjem" planu. Upozorenje američkih zvaničnika uslijedilo je poslije serije konfuznih poruka kosovskih zvaničnika o sudbini taksi na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

 

 

Izvor:RTCG