BiH neće postati sabiralište migranata

BiH neće dozvoliti da postane sabiralište migranta na zapadnom Balkanu i bilo kakvu finansijsku pomoć koja bi bila usmjerena za to neće prihvatiti, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On je podsjetio da BiH za sada ima šest centara, u kojima može biti smješteno maksimalno 4.500 migranata i to je onaj broj s kojim se može nositi i upravljati centrima, imajući u vidu činjenicu da je za BiH očuvanje bezbjednosti najvažnije pitanje, preijnela je Fena.

On je napomenuo da će BiH nastaviti da postupa s migrantima na temelju tri osnovna principa, među kojima je prvi humani način postupanja, a uz to poštovaće se međunarodni i domaći zakoni koji regulišu tu oblast.

"Međutim, ukoliko granice prema Evropskoj uniji budu u potpunosti zatvorene, onda će BiH ići u pravcu zatvaranja svojih granica, jer ukoliko bude pojačan priliv migranata na balkanskoj ruti, zaštitiće se i granice BiH", poručio je Zvizdić.

On je najavio da će o tome sjutra raspravljati i Vijeće ministara BiH, na sjednici kada će se razgovarati i o novom broju policajaca, načinima zaštite istočnih granica, ali i novim porukama susjedima da ne forsiraju prelazak migranata iz Srbije i Crne Gore prema BiH.

"To nije dobrosusjedski odnos, to nije korektan odnos i to ćemo zaustaviti. Drugi po broju migranata koji dolaze u BiH su oni iz Irana, koji u Srbiju dolaze kao turisti, a u BiH ulaze kao migranti jer Srbija i Iran imaju bezvizni režim", pojasnio je Zvizdić.

Zvizdić je naglasio da se to više neće dozvoliti, nego će se uraditi trijaža, te će migranti koji dolaze iz zemalja pogođenih ratom imati prioritet, dok će migranti koji ilegalno ulaze u BiH biti vraćeni u Srbiju i Crnu Goru.

Izvor:rtcg