Ratifikovan Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije

Grčki parlament ratifikovao je večeras Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u članstvo NATO-a, čime i zvanično stupa na snagu Prespanski sporazum i upotreba novog imena države Sjeverna Makedonija za unutrašnju i spoljnu upotrebu.

Kako prenosi grčki list Katimerini, sa 153 glasa za i 140 protiv ratifikovan je Protokol o pristupanju, sada i zvanično, Sjeverne Makedonije u NATO. Ovim činom u grčkom parlamentu završen je i posljednji korak u rješavanju 27-godišnjeg spora oko ustavnog imena između ova dva susjeda.

Članice NATO-a potpisale su Protokol o pristupanju Makedonije u Alijansu prošle srijede, nekoliko dana nakon što je grčki parlament odobrio sporazum između Atine i Skoplja.

Nakon ratifikacije Protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije u parlamentima svih 29 zemalja članica NATO-a, ova država i zvanično će postati punopravna članica Alijanse.

Ulazak Sjeverne Makedonije u NATO od 2008. godine bio je uslovljen rješavanjem spora oko ustavnog imena koji je ova država imala sa Grčkom od sticanja njene nezavisnosti u 1991. godini.

 

Izvor: rtcg