Ko vodi dijalog Beograda i Prištine: SAD, Rusija ili EU?

Prištinska Koha objavila da sporazum Prištine i Beograda "pripremaju" SAD i Rusija. Reagovala je Maja Kocijančič, sa tvrdnjom da dijalog vodi EU, a ne SAD i Rusija.

Naime, prema pisanju prištinskog lista, predsjednik SAD priprema ceremoniju potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa između predsjednika Kosova Hašima Tačija i Srbije Aleksandra Vučića, čemu je, tvrdi dalje taj list, prethodio susret Tačija sa američkim ambasadorom Ričardom Grenelom u Berlinu, o kojem javnost nije informisana.Poznavaoci tog procesa ocjenjuju da je do uključivanja SAD i Rusije u postizanju sporazuma došlo zbog složenog procesa dijaloga.

"Imajući u vidu složenost procesa postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije, ovo je pitanje postala tema u okviru diplomatija SAD i Rusije", kazao je za dnevnik politikolog Krenar Šalja. Međutim, prema njegovim riječima, to ne znači da pregovaračke ekipe obje strane neće imati uticaja u procesu. Šalja ističe da su šanse za postizanje sporazuma ravne nuli, ako se te velike sile ne dogovore.

Maja Kocijančić, portparolka šefice evropske diplomatije koja posreduje u dijalogu Srbije i Kosova, izjavila je da dijalog Beograda i Prištine vodi Federika Mogerini, a da su SAD partner sa kojom, kako je rekla, postoji bliska saradnja o nizu pitannja, uključujući i Zapadni Balkan". Kocijančić je u izjavi za GazetaExpres rekla da EU radi na narednom susretu u okviru dijaloga o normalzaciji odnosa Beograda i Prištine na najviše niovu, ali je dodala da je situacija "zamrznuta" nakon uvođenja stopostotno povećanh taksi na robu iz Srbije.

Izvor: beta