Bez svadbi i Nove godine na otvorenom

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović saopštila je da se zbog nepoštovanja aktuelnih mjera, te zbog nedovoljnog broja vakcinisanih, pooštravaju mjere koje će na snazi biti od 15. novembra do 1. decembra.

Ona je saopštila da će biti zabranjeno organizovanje proslave Nove godine na otvorenom, poput koncerata, masovnih okupljanja.

"Zabranjuje se organizacija svadbi na otvorenom i zatvorenom prostoru. Zabranjuje se rad noćnih klubova, ograničava se rad ugostiteljskih objekata do ponoći", rekla je Borovinić-Bojović.

Zabranjuje se, kako je rekla, organizovanje ekskurzija, te proslava rođendana...

"Boravak u kućama i stanovima se preporučuje samo članovima domaćinstva", rekla je ministarka.

Razmatra se Covid potvrda za javnu upravu

Podsjeća da je Nacionalna digitalna COVID potvrda od ranije uslov za prelazak državne granice, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svadbama (ako ih neko planira ovoga vikenda), za prisustvo predstavama, sportskim takmičenjima...

"U međuvremenu, Vlada i dalje razmatra mogućnost da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde za kompletnu javnu upravu - zdravstvo, prosvjetu, Upravu policije, Vojsku", kazala je Borovinić-Bojović.

Od 1. decembra, kako je rekla, ako ove mjere budu usvojene, Nacionalna digitalna COVID potvrda biće nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površinhe preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe.

Svi preminuli ispod 40 godina nevakcinisani

"Svi koji su preminuli u Crnoj Gori od 1. maja do danas, a imali su ispod 40 godina su bili nevakcinisani. Molim građane da poštuju mjere i da se vakcinišu kako bi se zaštitili od teških formi bolesti i smrtnih ishoda, a sve nadležne službe odgovorne za kontolu mjera pozivam da budu istrajni na zajedničkom zadatku – suzbijanju epidemije“, zaključila je ministarka zdravlja.

Apelovala je na građane da se vakcinišu, jer imamo na raspolaganju više od 1,2 miliona vakcina.

Važno je da građani koji se nijesu vakcinisali shvate značaj imunizacije: "Najbitniji su nam oni koji nijesu primili nijednu dozu. Važno je da i oni građani koji su davno revakcinisani prime treću dozu".

Radulović: Najviše pacijenata u KCCG

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović kazala je da se prema posljednjim podacima u zemlji liječi 388 COVID pacijenata.

"Najviše pacijenata je hospitalizovano u Kliničkom centru Crne Gore. Kod nas se liječi 140 pacijenata“, navela je Radulović.

Nakon KCCG, najviše pacijenata je u Specijalnoj bolnici Brezovik - njih 52, po 44 pacijenta se liječi u Baru i Nikšiću.

"Kao što smo i ranije poručili, za razliku od prošle godine kada je KCCG šest mjeseci bio zatvoren za sve, osim za COVID i hitne slučajeve, mi nastavljamo, kao i tokom cijele godine, da radimo punim kapacitetom, na svim klinikama“, kazala je ona.

Što se operativnog programa tiče, kako dodaje, do daljnjeg, nema nikakvog odlaganja. Redovan rad nastavljaju i hirurgija i ortopedija i urologija.

Galić: 50 odsto oboljelih su mladi

Broj zaraženih korona virusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice je u porastu oko 34 odsto u odnosu na 14 dana ranije, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

“U periodu od kada je detektovan delta soj u Crnoj Gori, od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, najveći procenat oboljelih je registrovan u dobnoj grupi od 30 do 39 godina, zatim u dobnoj grupi od 40 – 49 godina i dobnoj grupi od 20 do 29 godina. Oni čine 50 odsto od ukupnog broja oboljelih za ovaj period", naveo je Galić.

Preko 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju su, kaže Galić, nevakcinisani.

"Podsjećamo još jednom da je osam od deset preminulih nevakcinisano. Nažalost cijele države, svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani i trenutno su i svi pacijenti na Intenzivnoj jedinici COVID centra KCCG nevakcinisani”, zaključio je Galić.

Izvor:rtcg