Zagreb: S tržišta povlače holandska jaja

11 08 region jajaS hrvatskog tržišta se, iz predostrožnosti, povlače jaja holandskog proizvođača Ekoplaza zbog sumnje da su zagađene insekticidom fipronil, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.
Distributer iz Holandije obavijestio je grupu Biovega iz Zagreba o sumnji na moguću prisutnost fipronila u jajima, poslije čega je ta hrvatska grupa o tome putem sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obavijestila i Ministarstvo poljoprivrede, prenijela je agencija Hina. Fipronil je organsko jedinjenje koje se koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja, parazita i krpelja, ali je zabranjeno za liječenje životinja koje se koriste za ishranu.

Svjetska zdravstvena organizacija je ocijenila da je fipronil u većoj količini "umjereno otrovan" za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlijezdu. Holandski istražitelji priveli su dvije osobe osumnjičene da su nelegalno koristile insekticid fipronil na farmama živine, pošto je pokrenuta istraga o zaraženim jajima prodavanim u sedam evropskih zemalja. Zbog te afere milioni jaja su prethodnih dana povučeni iz prodavnica iz više evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Belgiju i Holandiju.

Izvor:RTCG