O pravima lica sa invaliditetom na radionici u Bijelom Polju

Radionica ,,Informisanje lica sa invaliditetom o njihovim pravima radi sprečavanja diskriminacije u oblasti socijalne zaštite", koju organizuje opštinska Kancelarija za osobe sa invaliditetom, održana je danas u prostorijama Udruženja oboljelih od multiple skleroze.

Nada Ćetković iz  Kancelarije za osobe sa invaliditetom, kazala je da lica sa invaliditetom imaju probleme kada je riječ o ostvarivanju zajemčenih prava, jer nijesu dovoljno informisani.

,,Kroz ovu radionicu realizuje se jedna od aktivnosti koja je planirana Lokalnim planom akcije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti, koju je Skupština Opštine usvojila za period 2017.-2021. godina. Taj dokument je napravljen po uzoru na strategiju iz ove oblasti, tako da između ostalih oblasti, upravo akcionim planom je i zastupljena oblast koja se odnosi na diskriminaciju po pitanju socijalne žaštite”, izjavila je Ćetković.

Istakla je, da su kroz ovu radionicu željeli da pomognu OSI da se informišu o korpusu prava.

,,Takođe, i da se upoznaju sa izmjenama i dopunama propisa koji uređuju ovu problematiku i da analiziramo određena pitanja koja se tiču medicinskih indikacija koje propisuju važeći Pravilnik za ostvarivanje datih prava, i određenih problema sa kojima se oni susrijeću u praksi, kada je riječ o proceduri ostvarivanja tih prava.  Posebnu zahvalnost dugujemo Vanji Mašković, iz Centra za socijalni rad, koja se odazvala pozivu da održi predavanje, i zahvalnost dugujemo opštinskom Udruženju multiple skleroze, i predsjednici Lidiji Guberinić, na ustupljenom prostoru koji je prilagođen za održavanje ove radionice. Naravno, zahvaljujem i licima sa invaliditetom, koji su uprkos pandemiji ovdje danas sa nama”, dodala je Ćetković.

Autorka i foto: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.