Otvorili prostor za ukidanje neradne nedjelje

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSC) je najmanje od ove Vlade očekivala da otvori prostor poslodavcima da ponovo problematizuju ukidanje neradne nedjelje.

To je  kazao generalni sekretar te radničke organizacije Srđa Keković nakon što je Vlada Zdravka Krivokapića i zvanično odbacila njihovu inicijativu kojom su tražili od izvršne vlasti da odbije sve predloge koji se tiču ukidanja neradne nedjelje.Ovakav potez Vlade ohrabruje, poručuje, poslodavce da nastave sa svojom kampanjom za ukidanje neradne nedjelje, ali se ipak nada i da je većina u društvu shvatila njen značaj, te da inicijativa poslodavaca, od koje oni ne odustaju, neće proći.

“Stvaranje dostojanstvenih uslova rada za sve zaposlene u Crnoj Gori je jedan od bitnih uslova koje moramo ispuniti na našem putu evropskih integracija, oko čega smo sa Vladom i Unijom poslodavaca Crne Gore (UPCG), pod okriljem Međunarodne organizacije rada, zaključili Program dostojanstvenog rada za 2017-2019. godinu, koji smo obnovili za period 2019-2021. Pravo na sedmi čni odmor nedjeljom, to jest pravo da najmanje jedan dan u sedmici budete zajedno sa porodicom je jedan od bitnih elemenata dostojanstvenog rada ne samo za zaposlene u trgovini, već i u svim drugim djelatnostima u kojma zaposleni to pravo još nijesu ostvarili. Zato smo, iskreno rečeno, najmanje od ove Vlade očekivali da otvara prostor poslodavcima da ponovo problematizuju ukidanje neradne nedjelje”, kazao je Keković.

Unija je u martu ove godine pokrenula elektronsku peticiju kojom su tražili “odbacivanje inicijative poslodavačkih organizacija za ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i omogući zaposlenima dostojanstvene uslove rada”, a koja je prikupila podršku 3.600 građana. Unija je pozvala građane da se usprotive ukidanju neradne nedjelje, jer bi to pogodilo više od 40.000 zaposlenih. Vlada je u obrazloženju navela da ne može unaprijed odbaciti bilo čije inicijative ukoliko ispunjavaju propisane uslove da kao takve budu podnesene na razmatranje. Istakli su i da je resorno Ministarstvo ekonomskog razvoja pokrenulo dijalog između socijalnih partnera od koga se, kako se navodi, očekuje kompromisni dogovor u pravcu rješenja svih nastalih problema.

Izvor: Rtcg