Porast oboljele djece nije povezan sa boravkom u školi

Epidemiolog Doma zdravlja Nikšić Redžep Zejnelagić kazao je da porast broja oboljele djece nije povezan sa boravkom u školi."Period inkubacije je od 2 do 12 dana.

Samo tri dana su radile škole i nemoguće da taj broj bude povezan sa boravkom u školama. Djeca koja su bila pozitivna prethodna tri dana su se zarazila van škole i bila su u inkubacionom periodu, samo su registrovani u danima škole. Treba voditi računa o kontaktu djece u školama i poštovati mjere ali sami porast oboljele djece nije povezan sa boravkom u školi", kazao je Zejnelagić u JUtarnjem programu Televizije Crne Gore.Trenutna epidemiološka situacija u Nikšiću je, kako je kazao, relativno stabilna.

"Kriva je zaravnjena, s tim da imamo na dnevnom nivou i dalje više novoregistrovanih pozitivih slučajeva nego oporavljenih. To dodatno obavezuje na oprez. Ako u narednom period ne dođe do povećanja broja oboljelih za očekivati je da kriva počne da opada. Hospitalizovani su dijelom i Opštoj bolnici, dijelom u Specijanoj bolnici Brezovik. Pacijenata ima i na pedijatrijskom odjeljenju. Većinom su pacijenti sa lakom ili srednje teško kliničkom slikom", kazao je Zejnelagić i dodao da među pozitivnima ima i onih koji su preležali kovid i onih koji su primili vakcinu.

"Kod njih je klinička slika blaga i niko nije životno ugrožen", kazao je Zejnelagić.One je izrazio nezadovoljstvo nivoom vakcinacije."Oko 23 hiljade je vakcinisanih sa prvom i oko 20 hiljada sa dvije doze. Potrebno je da taj broj bude značajno veći kako bi se lokalna transmisija smanjila", zakoljučio je Zejnelagić.

Izvor: rtcg