Sahranjen patrijarh srpski Irinej

Patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Prethodno je liturgiju služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Kovčeg sa tijelom do same grobnice ispratio je veoma mali broj ljudi, uglavnom monaštvo i sveštenstvo, prenio je RTS-a. Irinej je sahranjen u kripti hrama koja se nalazi iza oltara.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je nakon opela za patrijarha Irineja da je dosadašnji poglavar Srpske pravoslavne ckve bio nepokolebljiv "stub svetosavske Crkve", koju je vodio - "tih, mudar i strpljiv".

"Bio je dostajan nasljednik patrijarha Pavla, svog učitelja, što nije bilo lako", rekao je Hrizostom, navodeći da je patrijarh Irinej svjedočio ljubavlju i dobrotom Božijom, neumorno se brinuo za SPC i srpski narod.

Mitropolit Hrizostom je istakao da su SPC i narod doživjeli veliki gubitak, jer je nedavno, prije patrijarha Irineja, preminuo "naš dični" mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Ali, kako je dodao, "oni su sa nama i mole se za nas".

"Oprosti nam oče i učitelju ako smo te nekad uvrijedili, nismo poslušali i izmamili ti težak uzdah", rekao je mitropolit Hrizostom. On je rekao i da je patrijarh Irinej" tugovao zbog raskola i podjele" u pravoslavnom svijetu.

Srbija patrijarha Irineja bila je zemlja mira, zemlja koja razumije i nema potrebu da mrzi, kazao je predsjednik Aleksandar Vučić u govoru na sahrani patrijarha SPC.

Dodik: RS je bila njegova kuća jednako kao i Srbija

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Doodik rekao je da se okupljenjem ispred odra Irineja ispunjava njegova želja da "budemo sabirani kao narod" i da je Irinej imao snagu i moć da je sabere i uvijek drži zajedno.

Republika Srpska u posljednjih 11 godina nije plakala ni veselila se bez patrijarha Irneja, rekao je Dodik, prenosi RTS.

"Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio u Republiku Srpsku. Kod nas nije bio gost, bio je pastir svih nas. Brisao je sve granice i to je snaga naše crkve", rekao je Dodik i dodao da je patrijarh bio neobično običan i skoroman čovjek.

Prema njegovim riječima, Irinej je uspijevao da iz mnogih izazova izlazi kao pobjednik. "On je sve radio bez mnogo buke", dodao je Dodik.

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev pročitao je pismo ruskog patrijarha Kirila.

U pismu se, između ostalog, navodi da je u ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslanve crkve izrazio saučešće.

Sahrani su prisustvovali i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Izvor:rtcg