Balkan bez rješenja van EU i NATO

Za Balkan nema rješenja van konteksta evropske i evroatlantske integracije, posebno imajući u vidu njegovo duboko i permanentno zaostajanje za Evropom i njenim demokratskim i ekonomskim razvojem, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović, koji se u Njujorku sastao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a Filipom Rikerom, izrazio je zadovoljstvo susretom i podsjetio na značaj nedavnih posjeta delegacije američkog Senata i specijalnog izaslanika za Balkan Metjua Palmera.

U saopštenju iz kabineta Predsjednika Crne Gore navodi se da je Đukanović naglasio "da za Balkan nema rješenja van konteksta evropske i evroatlantske integracije, posebno imajući u vidu njegovo duboko i permanentno zaostajanje za Evropom i njenim demokratskim i ekonomskim razvojem". 

Zato je, ističe Đukanović, pripadnost evropskom sistemu vrijednosti i učvršćivanje strateškog evroatlantskog partnerstva jedina dobra solucija i za Balkan i za Evropu.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim procesima u Regionu Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim procesima u Regionu."Podrška i pažnja SAD-a u tom smislu je izuzetno značajna", kazao je Đukanović.

Riker je, sa druge strane, kazao je da je pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji visoko na agendi Vašingtona, uz ocjenu da je naša zemlja na dobrom putu da postane naredna članica Unije i pokaže da ta vrata ostaju otvorena za Zapadni Balkan.

Iskazujući poštovanje za viziju i mudrost naše politike, on je poručio da Crna Gora postaje uzor i model za stabilnost. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim procesima u Regionu s naglaskom na iznalaženje rješenja za otvorena pitanja.

 

 

Izvor:RTCG