Evropska perspektiva preduslov prosperiteta

Evropska perspektiva regiona preduslov je za prosperitet, ocijenjeno je na sastanku šefova diplomatija zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je održan na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Neformalnom sastanku, čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Kosova Bedžet Pacoli, prisustvovao je i šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, ministri su naglasili značaj proširenja EU, promovisanja političke stabilnosti i sigurnosti, ekonomskog prosperiteta i povezanosti u Jugoistočnoj Evropi.

Darmanović je rekao da moto predsjedavajućeg "SEECP regionalna saradnja za EU i mene" u potpunosti odražava zajednički stav. "Da region može napredovati ako društveno-ekonomski kontekst zasniva na modernim tehnologijama, digitalizaciji, strukturnim reformama, perspektivi mladih i udruživanju, stvarajući na taj način sigurniju i napredniju Evropu", precizirao je on.

Šef crnogorske diplomatije je na marginama Generalne skupštine UN, razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

"Konstatovani su odlični odnosi dvije države koje karakteriše intenzivan politički dijalog i sadržajna saradnja", kaže se u saopštenju. Darmanović i Sijarto su u Njujorku, u ime vlada Crne Gore i Mađarske, potpisali Protokol o sukcesiji bilateralnih međunarodnih ugovora.

 

Izvor: RTCG