Poezija Jovane Bojović nenametljiva ali upečatljiva

“Poezija  Jovane Bojović je laka a istovremeno uznemirujuća, u kojim domišljeni svijet preuzima primat nad stvarnim, a u kojem su snažna osjećanja ono što ga čini ne samo mogućim nego stvarnim. Njene pjesme najčešće govore o trivijalnim stvarima, jer pjesnikinja ne pripada onom redu stvaralaca koja tretira pitanja kosmičke važnosti, a pisanje poezije ne smatra darom od boga i ako to ona jeste, njene pjesme na suštinski način otkriva modus našeg postojanja” kazao je novinar i publicista Vanja Kovačević u razgovoru na kafi sa književnicom i dramaturškinjom Jovanom Bojović dobitnicom nagrade Risto Ratković.

Bojović je kazala da je po profesiji dramaturg i da poezija u to vrijeme nije ni postojala u toj formi kod nje, ali da je stalno zapisivala , kako je kazala, “ neke poetsko- prozne tekstove”

“Kada sam otvorila te svoje spise na telefonu i kompjuteru shvatila sam da imam mnogo toga  “ nečega “ zapisanog što se kasnije ispostavilo da je to poezija. Niko do tada nije znao da pišem poeziju do trenutka kada je stiglo obavještenje da sam dobila prvu nagradu za mlade pjesnike Ratkovićevih večeri poezije. Ispostavilo se da nisam samo dramaturg nego i pjesnik na šta se navikavam.” kazala je Bojović.

Govoreći o prvoj zbirci “ Glava u torbi “ Bojović je kazala da pjesme nije dorađivala već ih je ostavile onakve kakve su napisane u trenutku , ali da je svaka, kako je navela, svjesno zaokružena .

“Kada sam ih na kraju pročitala one svaka imaju jednu dramsku strukturu i da imaju neki početak , sredinu i kraj i mislim da je to nesvjesno posljedica mog dramskog obrazovanja , a vidjećemo da li je to dobro “ kazala je Bojović i najavila svoju drugu zbirku pjesama koja bi trebala da se objavi krajem godine

“U drugoj zbirci pjesme su malo promišljenije, međutim činimi se da I ovdje preovladava ta dramska struktura.” kaže Bojović.

Jovana Bojović je prije poezije pisala drame koje su postavljane i na sceni CNP-a , u Bijelom Polju, ali šira publika za nju saznaje u seriji Božićni ustanak.

“Mi smo dvije i po godine pisali scenario, bio je to zahtjevan i iscrpljujući rad ali mislim da  smo napravili kvalitetan scenario “ kazala je Bojović i naglasila da je Božićni ustanak porodična drama koja se događa u određenoj istorijskoj epoh,i a ne politički pampflet.   

Jovana Bojović  rođena je 1989. godine u Podgorici. Diplomirala je dramaturgiju na FDU Cetinje, a master akademske studije  završila na FDU, Beograd. Doktorant je na Akademiji umetnosti, Novi Sad.

Dramom „Mirovna misija“(2011), Jovana Bojović pobjeđuje na međunarodnom konkursu Kazališnog epicentra-Zagreb i pozorišta Company of Angels iz Londona. Istoimena drama izvedena je 2018. godine u produkciji Bjelopoljskog pozorišta.Na konkursu „Ratkovićeve večeri poezije“ osvaja prvu nagradu za knjigu poezije „S glavom u torbi“. Ova zbirka ulazi u širi izbor prsetižne književne nagrade „Biljana Jovanović“.Jovana  Bojović je autor više eseja objavljenih u časopisu Scena, Sterijinog pozorja, Novi Sad. Od 2016. godine je asistent na predmetu Filmski i televizijski scenario na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Autor i foto: Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE