Povećati plate u zdravstvu, pa ljekari neće odlaziti

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) i bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović ne vjeruje da bi administrativne zabrane spriječile odliv doktora u zemlje Evropske unije (EU), te da iskustva drugih zemalja govore da se ovaj problem rješava povećanjem zarada zaposlenih u zdravstvu.

Podsjećamo, direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu dr Vesna Miranović saopštila je da Ministarstvo zdravlja pokušava da uspostavi model da se studenti medicine, nakon završenih studija, ugovorom obavežu da narednih šest godina rade u zdravstvenom sistemu Crne Gore, kako bi se na taj način pokušao riješiti problem deficita medicinskog kadra.Miranović je to iznijela na 34. godišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA), u organizaciji Ljekarske komore Crne Gore (LJKCG).

Radunović smatra da interes društva u cjelini treba da bude zadržavanje kvalitetnog kadra u svim djelatnostima, prvenstveno u zdravstvenom sistemu, jer za edukaciju doktora medicine (specijalista i subspecijalista) se ulažu ozbiljna sredstva, a učenje je doživotno.

Izvor: rtcg