Isplaćeno 42,15 miliona eura subvencija

Država je do kraja avgusta, radi ublažavanja posljedica pandemije, isplatila subvencije za 170.000 zarada, pri čemu je bruto iznos isplaćenih sredstava je 42,15 miliona eura, pokazuju zvanični Vladini podaci.

Što se tiče isplate subvencija julskih zarada, vršena je do 25. avgusta 2020. godina. U ovom periodu je 4.764 firme je podnijelo zahtjev za subvenciju, a isplaćeno je za 94 odsto ili 4.474 zahtjeva.

“Za 70 zahtjeva postupak obrade je u toku ili je zahtijevano dostavljanje dodatne dokumentacija. Na osnovu odobrenih zahtjeva, na dan 26. avgust 2020. godine već su isplaćene, ili su u procesu isplate, zarade za 22.006 zaposlenih. Bruto iznos sredstava koji je isplaćen je 4,38 miliona eura”, navodi se u Vladinom dokumentu. Što se tiče zbirnih rezultata, od početka programa subvencionisanja zarada podnešeno je 38.607 zahtjeva. Od ovog broja je već je isplaćeno, ili je u procesu isplate 97 odsto ili 37.504 zahtjeva. “Na osnovu odobrenih zahtjeva, već su isplaćene, ili su u procesu isplate, subvencije za 170 hiljada zarada. Bruto iznos isplaćenih sredstava je 42,15 miliona eura. Programom je obuhvaćeno više od 71.000 zaposlenih i više od 15.000 privrednih subjekata”, cifre su sa kojima raspolaže Ministarstvo ekonomije.

Prema istim podacima, do sada imamo 1.128 novozaposlenih koje država subvencioniše u prvih šest mjeseci radnog odnosa sa 70 odsto bruto minimalne zarade.

Uz obavezu poslodavca da ga zadrži u radnom odnosu j oš najmanje šest mjeseci i da u istom periodu ne smanjuje broj zaposlenih. Vlada je, podsjetimo, donijela Program subvencionisanja minimalnih zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID-19.

Imajući u vidu da su određeni segmenti privrede i dalje snažno pogođeni kroz III paket mjera Vlade odobreno je i produžavanje mogućnosti dobijanja subvencija zarada i to: “Zaposlenima u djelatnostima zatvorenim usljed naredbi Ministarstva zdravlja, zaposlenima u sektorima turizma, ugostiteljstva i javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, zaposlenima kojima je određena mjera karantina ili izolacije, kao i zaposlenima na plaćenom odsustvu zbog čuvanja djece mlađe od sedam godina. Takođe je predviđen nastavak podrške novom zapošljavanju čije trajanje je produženo do kraja 2020. godine”, konstatuje se u dokumentu usvojenom u četvrtak.

Prateći razvoj epidemiološke situacije u zemlji Ministarstvo ekonomije smatra da je potrebno izvršiti određeno prilagođavanje mjera subvencija.

“Ugostitelji koji obavljaju djelatnost u Rožajama, Andrijevici, Plavu, Gusinju, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama i Petnjici, kojima su julske zarade subvencionisane srazmjerno ostvarenoj zaradi, mogu aplicirati za subvenciju avgustovskih i septembarskih zarada na isti način kao i ostali pružaoci ugostiteljskih usluga u Crnoj Gori u iznosu od najviše 50 odsto neto minimalne zarade i 50 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu”, predlaže Ministarstvo ekonomije.

“Zbog odlaganja početka školske godine, septembarske zarade će se subvencionisati i zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do 11 godina i to srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50 odsto neto minimalne zarade i 50 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu”, zaključuje se u dokumentu.

 

Izvor: RTCG