Bler se nada novom referendumu za Bregzit

Bivši britanski premijer Toni Bler smatra da su šanse za održavanje novog referenduma o Bregzitu pola-pola.

On je naveo takav scenario pošto premijerka Tereza Mej vjerovatno neće u parlamentu osigurati većinu za podršku dogovoru o izlasku Britanije iz EU.

Bler je za Rojters rekao da će Bregzit, kakav god da bude, nanijeti značajnu ekonomsku štetu.

"Još uvijek vjerujem da je moguće da se Bregzit stopira. Mislim da u parlamentu nema većine za bilo kakav prijedlog premijerke", rekao je on i dodao da se zalaže za održavanje drugog referenduma o tom pitanju.

Ostalo je manje od šest mjeseci do izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, a još nije sasvim jasno kako će peta svjetska ekonomija i njen finansijski centar, značajan u međunarodnim okvirima, trgovati sa EU poslije Bregzita.

Premijerka Mej pokušava da napravi dogovor o Bregzitu, ali nije izvjesno da li će to uspjeti da "proda kod kuće" gdje joj treba podrška parlamenta, navodi Rojters.

Bler kaže da evropski regulatori neće željeti da centar evropskih finansija bude van njihove orbite, tako da bi se u finansijskom sektoru mogo očekivati gubitak radnih mjesta.

"Zašto da sebi pravimo ovaj problem u sektoru globalne ekonomije gdje smo globalno dominantni?", zapitao je Bler i dodao da je vlada zanemarila interese sektora usluga.

Izvor:beta