Ove stvari morate reći sebi prije spavanja

Za kvalitetniji san i mirnu noć, sebi prije spavanja izgovorite sljedeće stvari:

  1. Zahvalan sam zbog…

Praktikovanje zahvalnosti povećava nivo sreće, utiče pozitivno na vaš imuni sistem i jača vaše veze, a takođe vam može pomoći da postignete kvalitetniji i bolji san. Stoga, svake noći kad legnete u krevet, prisjetite se svega na čemu ste zahvalni. Ili, još bolje, zapišite to.

  1. Puštam stvari da idu svojim tokom

Znate za onu izreku – Nikad u krevet ne idite ljuti?

Istraživanja su pokazala da nam negativne emocije koje sa sobom nosimo u krevet onemogućavaju dobar i kvalitetan san. To ne znači da nužno morate riješiti svaki problem prije spavanja, nekad je bolje prespavati i učiniti to hladne glave, ali svakako bi trebalo da se riješite anksioznosti i pritiska prije nego što utonete u san i postignete mir nekim od mentalnih tehnika.

  1. Ja sam jak, dobar, hrabar… (ili bilo koja druga vrlina)

Poenta je da se fokusirate na svoja dostignuća, snagu i pozitivne osobine.

Prihvatanje sebe je ključ za srećan život, a opet to tako rijetko radimo.

  1. Što mogu da uradim da ovo poboljšam?

Bilo da imate određeni problem ili se nalazite u teškom periodu života, postavljanje konkretnog pitanja sebi prije nego što krenete na spavanje može pomoći.

Autor Steven Kotler kaže da rješenje određenog problema leži upravo u lucidnim snovima, u podsvjesnom, onom momentu u kojem odjednom jasno vidimo rješenje situacije.

  1. Pronaći ću mir

Ako se u krevetu prevrćete neko vrijeme i ne možete zaspati, možda može pomoći jedna fraza koju ćete ponavljati.

Slavni Dipak Čopra ističe važnost ponavljanja ove mantre u sebi.

Ukoliko opet u trenutku izgubite fokus i počnete razmišljati negativno, lagano se vratite na ovu mantru i njeno ponavljanje.

Izvor:CdM