Djeci mlađoj od dvije godine ne poklanjati digitalne igračke

Interaktivne digitalne igre i mobilne aplikacije namijenjene djeci do druge godine života, vrsta su poklona koje bi roditelji odlučno trebalo da uklone s božićne šoping liste, poručuju članovi Američkog udruženja pedijatara (AAP).

Kada smjestite dijete ispred televizora, date mu u ruke tablet, pametni telefon s igricama ili digitalne igračke, smanjujete ili gotovo u potpunosti sprečavate svaku mogućnost za njegov kreativni razvoj, navodi se u kliničkom izvještaju koji je objavio američki AAP.

“Klasične edukativne igračke i knjige podstiču verbalno bogatu interakciju i utiču na kvalitetno provedeno vrijeme s djetetom”, ističe koautor izvještaja dr Alan Mendelson sa Univerziteta Njujork i ljekara u njujorškom bolničkom centru Belvju.

“To ne važi za digitalne igračke, koje ometaju takvu interakciju. Malo je dokaza ili nema nikakvih dokaza da dijete mlađe od dvije godine ima ikakvu korist od vremena provedenog pred ekranom tableta, pametnog telefona ili televizora”, kaže dr Mendelson.

Djeca mlađa od dvije godine ne bi uopšte smjela da provode vrijeme pred ekranom, bez obzira na to da li je riječ o televiziji ili digitalnim igrama i igračkama, upozorava AAP.

“Roditelji nemaju loše namjere kada djeci daju digitalne igračke, jer vjeruju da je to edukativno”, kažu Mendelson i kolege u izvještaju objavljenom u stručnom časopisu Pediatrics.

Objasnili su da u ranom dječijem uzrastu, onom do dvije godine života, svrha nije naučiti dijete slovima i brojkama, već podstaknuti interakciju punu topline i podrške između roditelja i djeteta. Pritom treba raditi na ranom razvoju socijalnih, emocionalnih i psiholoških djetetovih vještina, smatraju američki ljekari.

Digitalne aplikacije i igračke mogu doprinijeti razvoju djeteta na optimalan način, ali to se obično događa kada ih koriste zajedno s roditeljem ili njegovateljem. Ako se dijete igra samo, nema nikakvog jasnog pokazatelja da od toga ima razvojnu korist. Idealno bi bilo da se roditelji pri kupovini igračaka odluče za one koje djecu ne stimulišu pretjerano, već za one koje podstiču dječju maštu. Društvene, emocionalne i psihološke vještine kod sasvim male djece se razvijaju kada ona kroz igru rješavaju stvarne probleme, smatraju američki pedijatri i ističu da djeca do dvije godine života pred TV-om ili kompjuterom ne bi smjela da provedu više od sat vremena dnevno.

Kada je riječ o djeci do pet godina, ona bi kompjutere, video i digitalne igrice smjela da koriste samo ako su prikladne za njihov razvoj, a pritom bi uz njih trebalo da bude starija osoba, roditelj, staratelj…

Ljekari imaju različita stanovišta i savjete za roditelje djece s posebnim potrebama. A to je zbog toga što djeca sa određenim intelektualnim ili fizičkim ograničenjima na određenom nivou mogu imati koristi od tehnologije, jer im je uz njihovu upotrebu igra olakšana. Čak i kada je tehnologija potrebna da bi se pomoglo da dijete prevlada neke poteškoće, roditelji moraju biti prisutni i igrati se zajedno s djetetom. Ni u kojem slučaju djecu ne bi trebalo ostaviti samu s digitalnim igračkama ili aplikacijama.

“Psiholozi već dugo upozoravaju roditelje da nije dobro jednostavno staviti malo dijete ispred televizora i ostaviti ga da samo ‘bulji’ u ekran. Savjetuju zajedničko gledanje emisije, komentarisanje njenog sadržaja, kao i pojašnjavanje određenih sadržaja koji djetetu mogu biti nejasni”, kaže Lari Rosen s kalifornijskog državnog univerziteta “Domingez Hils”.

Izvor:CdM