Kardio trening je bolji od treninga snage i to iz ovog razloga

Borba između kardio i treninga snage se nastavlja.

Istraživači su otkrili da vožnja bicikla proizvodi veći nivo hormona metabolizma FGF21 nego trening snage.

Dok pojedini treneri ističu da je veoma važno istrajati i vježbati do iznemoglosti na traci, drugi sa gađenjem okreću nos od kardio sprava i ističu da je mnogo bolje posvetiti se treningu snage i “pumpati” se na taj način.

Uprkos tvrdnjama da trening snage sagorijeva više kalorija nego kardio, novo istraživanje pokazalo je da kardio trening ima veće i bolje efekte po metabolizam.

Istraživači sa Univerziteta Kopenhagen ispitali su razlike između hormona proizvedenih tokom treninga snage i kardio treninga kako bi uporedili nalaze. Nakon 60 minuta treninga uzeti su im uzorci krvi za analizu, a mjeren im je nivo mliječne kiseline, otkucaji srca, nivo šećera u krvi i različiti hormoni. Oni koji su radili kardio trening imali su veće količine hormona FGF21 koji ima nebrojeno mnogo pozitivnih efekata po metabolizam i proces tokom koga se hrana pretvara u energiju.

Bustovanje metabolizma je dobro jer što vam je brži metabolizam to ćete više kalorija sagorjeti u stanju mirovanja i tako izgubiti na težini. Oni koji su trenirali na biciklu imali su tri puta veću proizvodnju FGF21 za razliku od onih koji su radili trening snage.

Oni su znali za efekat adrenalina i insulina na naše tijelo i organizam kada vježbamo, ali su saznanja vezana za FGF hormone potpuni novitet.

Zanimljivo je i to što tokom različitih vježbi naše tijelo proizvodi različite hormone, te je još jednom nauka pokazala koliko je naše tijelo zapravo velika misterija.

Izvor:Kolektiv.me