U MERCEDESU I BMW-u ZNAJU: Stariji radnici nisu teret, već vrijednost za kompaniju

Uz olakšavanje radnih uslova, Mercedes je pokrenuo video-platformu na kojoj starije kolege uče mlađe složenijim radnim zadacima.

Stariji radnici nisu teret, već vrijednost za kompaniju - glavna misao kampanje koju je počeo da sprovodi Mercedes, a sličan stav imaju i u njegovom glavnom konkurentu, BMW-u.

Predrasude da su stariji radnici prespori, neprilagodljivi, zaboravni i često na bolovanju u Mercedesu pokušavaju da razbiju čak i izložbom koju je do sada posjetilo 80.000 ljudi. Posjetioci prilikom ulaska na izložbu mogu da izaberu hoće li ući kroz vrata za "mlade" ili "stare". Pri odabiru vrata ponuđeni su testovi pamćenja, ravnoteže, sposobnosti timskog rada i fizičkih sposobnosti. Idejni tvorac izložbe je Mercedesov direktor proizvodnje Markus Šafer.

"Mnoge predrasude u vezi starenja već dugo nisu u modi. Svako godište ima potencijal... starosna raznolikost znači raznolikost iskustava, perspektiva i novih ideja", ističe Šafer. Osim izložbe, pokrenuta je i korporativna video-platforma na kojoj stariji radnici pokazuju mlađima kako izvršiti složenije radne zadatke. Radnici stariji od 50 testiraju egzoskelete koji smanjuju opterećenje tijela prilikom rada s uzdignutim rukama.

Kako se približavaju penziji, radnicima je omogućen rad na pola radnog vremena. U BMW-u su u pogone postavili drvene podove kako bi smanjili opterećenje koljena, a tokom smjene radnici se smjenjuju na radnim pozicijama kako bi se izbjegao pretjeran broj repetitivnih pokreta tijela.

Prosječna starost 136.000 Mercedesovih radnika u Njemačkoj je 44,7 godina.

Izvor:Kolektiv.me