Roditelji, pustite djecu da sama rješavaju problem sa svojim vršnjacima

I djeca kao i mi odrasli imaju različite stavove, a kada dođe do suprotstavljanja javlja se ljutnja, što dovodi do svađe.

I to je upravo ključni momenat kada dijete treba da nauči kako da se postavi u životu. Kroz svađe djeca postaju zrelija, uče da prevaziđu probleme 

I zato ih treba pustiti, da svađe sa vršnjacima riješe sami. Naravno, sve dok ne postoji agresija. To je jedini momenat kada odrasli treba da se umiješaju i da razdvoje dvoje zavađenih, ili da makar svoje dijete sklone sa strane.

“Praksa pokazuje da je potpuno u redu da se djeca, čak i kad su mala, u vrtiću, do izvjesnog stepena puštaju da probaju sama da regulišu svoje odnose. To je jako važno jer se djeca na takav način socijalizuju, uče kako da funkcionišu sa drugima. Takođe je važno da roditelji dopuste svojoj djeci da sama rješavaju problem sa drugom djecom i zbog toga što tako djeca razvijaju odgovornost i samostalnost u funkcionisanju”, kaže Radmila Grujičić, psiholog, prenosi Glossy.

Međutim, kada stepen sukoba postane toliki da se djeca osjećaju ugroženo, mogu da povrijede jedni druge i da svađa prerasta u ozbiljniji sukob, onda je neophodno da se uključe odrasli.

“Mi savjetujemo djeci da, ako se osjećaju ugroženo, da traže pomoć odraslih. Ako je to u školi, u vrtiću, da zovu nekoga ko je dežuran, da potraže pomoć da bi neko od odraslih svojim komentarom prije svega na neki način usmjerio tu raspravu ka rješenju”, kaže psiholog.

Odrasli koji rješavaju svađu koju djeca nisu mogla da prevaziđu mogu biti dežurni nastavnici, vaspitači, ali i roditelji. Ako je dijete toliko uznemireno, napominje psiholog, potpuno je u redu da traži pomoć odraslog.

“Odrasli bi najprije trebalo da posavjetuje svoje dijete kako da se postavi u situaciji u kojoj se osjeća ugroženo u odnosu na drugu djecu i druge ljude. Roditelji, ukoliko smatraju da je potrebno, obično obavijeste i roditelje drugog djeteta jer vrlo je često da roditelji druge djece i nisu upoznati sa situacijom. Uglavnom imamo roditelje koji su motivisani da vide šta se dešava sa njihovi djetetom, da se uključe u rješavanje problema. U dogovoru roditelja se takve stvari obično i dešavaju”, kaže psiholog.

Ako vidite da dijete može samo da riješi problem, ne uključujte se. Ne pokušavajte drugom djetetu “da objasnite stvari”, jer to nije vaše dijete.

Odrasli se uključuju u raspravu djece prvenstveno da riješe sukob, i prema riječima psihologa, to nije povod da roditelji prazne svoje frustracijama.

Izvor:CdM