Gradovi idealni za obilazak sa djecom

Kaldrmisane ulice, drugačija hrana i znaci u muzeju koji poručuju „Ne diraj”, nisu baš privlačan ambijent za odmor sa djecom.

Međutim, u moru drugih, izdvajaju se gradovi koji su idealni za porodična putovanja. Zahvaljujući brojnim turističkim pogodnostima, u kombinaciji sa kulturnim zdanjima i tekovinama prošlosti, Evropa i dalje drži prvo mjesto kada su putovanja sa djecom u pitanju, a ovih pet destinacija su na samom vrhu ljestvice.

Firenca, Italija

Italija je uvijek odličan izbor kada želite da uvedete djecu u svijet kulture i umjetnosti. Muzeji prilagođeni potrebama djece, predivni vrtovi za boravak na otvorenom, hrana, sladoled na svakom koraku… Kada je u pitanju obilazak znamenitosti, naš izbor svakako su „Dječji muzej” u „Staroj palati” i „Galileov muzej”. Pored toga, ne zaboravite da posetite drveni antički karusel na Trgu Republike, u neposrednoj blizini Starog mosta. Ako vaši mališani vole kuvarsku kapu i kecelju, prijavite se za čas kuvanja, kako biste se kući vratili bogatiji za nove recepte.

Monte Karlo, Monako

Ovaj dragulj na Azurnoj obali nadaleko je čuven po luksuznim kazinima, uktovljenim jahtama i velikoj godišnjoj trci Formule 1, što morate priznati nije mamac za odmor sa djecom. Ali uprava grada zna kako da privuče i ovaj tip turista. „Okeanografski muzej” Monaka je izgrađen u steni na obali mora. Vaša djeca će se oduševiti prizorom i pogledom na preko 6 000 morskih vrsta koje plivaju u akvarijumu. Svakako, ne propustite da uživate u panorami koja se pruža sa najvišeg sprata ovog zdanja. Slika koja bi privukla vaše mališane, čak iako su jako mali da sednu za volan, jeste kolekcija starih automobila. Ako odlazak u Monako planirate u periodu od oktobra do februara, imaćete priliku da svojoj djeci sa navršenih 12 godina priuštite karting vožnju u zatvorenom.

Barselona, Španija

Obilazak Barselone ne treba započinjati bez detaljnog upoznavanja sa likom i djelom Gaudija, jednim od najpoznatijih stanovnika ovog grada sa tradicijom. Građevine ovog čuvenog arhitekte nalaze se na svakom koraku i djeca će sigurno biti oduševljena prizorom. „Park Guelj” je bez premca najljepši park u gradu, i jedan od najneobičnijih na svijetu. „Sagrada Familija”, čija izgradanja traje i dalje, je čudo arhitekture i nezaobilazna je stanica na vašem putovanju. Unaprijed rezervišite svoje karte za obilazak obje navedene atrakcije. Djeca bi se posebno obradovala odlasku na plažu i u lunapark „Tibidabo”. Ukoliko uživate u porodičnim obrocima, posjetite pijacu „Bokerija” i „Muzej čokolade”, gdje ćete naučiti kako nastaje najukusnija čokolada i imati prilike da uživate u figuricama od čokolade.

London, Engleska

London ima da ponudi za svakoga ponešto, iako znamo da popodnevne čajanke nisu baš zanimljive djeci uzrasta mlađeg od deset godina. Prvo se zaputite ka najvećoj željezničkoj stanici u Londonu, gdje možete stati na čuvenu platformu 9 ¾. Vaši mališani će uživati u čarobnom svijetu Harija Potera, a sve to bez plaćanja ulaznica. Zatim? Vožnja biciklom ili šetnja Kesington vrtovima dovešće vas do statue Petra Pana, postavljene davne 1912. godine. Naposlijetku, obiđite najstariju radnju igračaka na svijetu „Hemliz”, koja je dom kraljevske porodice od Lego kocki u prirodnoj veličini.

Lisabon, Portugalija

Djeca svih uzrasta uživaće u pomisli da se u ovom gradu kolači jedu i za doručak. Dan započnite u Alfami, jednom od najstarijih djelova Lisabona, i zasladite trenutak tartom sa šećernim prelivom, prije nego što se popnete na jedan od simbola grada, žuti tramvaj. Vožnja 28-icom je najbolji i najjeftiniji način da obiđete znamenitosti. Pored vožnje tramvajem, možete izabrati i turu koja kombinuje šetnju po gradu i razgledanje obale sa rijeke Težo, u trajanju od 90 minuta. Ako ste ljubitelj zooloških vrtova, krenite u istraživanje lisabonskog doma za preko 3000 životinja različitih vrsta.

 Izvor:CdM