Kad je vrijeme za odvikavanje od pelena

Nakon što prođu prve brige s kojima muku mučite upoznajući signale koje vam šalje vaše novorođenče o tome je li gladno, sito, muče li ga grčevi, boli li ga nešto ili je samo umorno, slijedi onaj teži dio, kako dijete naviknuti na tutu.

Pražnjenje stolice i mokraće je fiziologija i to ne treba biti razlog napetosti, niti odvikavanje od pelena treba pretvarati u porodičnu predstavu.

Dob za odvikavanje od pelena nije propisana. Ona počinje kada dijete počinje da osjeća kada mu se piški, a to je između prve i druge godine života. Dijete tada samo počne davati signale da zna šta se događa u pelenama 

Ipak, u početku dijete ne reaguje prije nužde, nego o tome govori tek kada je sve gotovo. U tom periodu roditelji trebaju djetetu pokazati tutu i upozoravati ga da tu treba da ide u toalet.

Dijete treba ohrabrivati da roditeljima kaže kada ima potrebu za nuždom te, ako ipak upotrijebi pelenu, kako će drugi put biti bolje. Nikako nemojte vikati na dijete ako ne stigne doći do WC-a ili tute, jer je u ovom periodu ohrabrivanje vrlo važno.

Proces odvikavanja od pelena traje duže vrijeme zbog toga što dijete treba uskladiti puno mišićnih i nervnih refleksa i radnji sve dok to ne postane automatizam.

Tokom procesa odvikavanja od pelene prema djetetu treba pokazati razumijevanje, podsticati ga i nagrađivati. Kažnjavanje ili ismijavanje je apsolutno nedozvoljeno.

Ako dijete nakon navršene četvrte godine ne kontroliše mokrenje ili stolicu, roditelji bi trebali da porazgovaraju sa doktorom.

Izvor:CdM