Odobrili još jedan tretman za liječenje kovida

Velika Britanija odobrila još jedan tretman na bazi monoklonskih antitijela za osobe sa kovidom koji smanjuje rizik od teške bolesti.Zove se sotrovimab, a naučnici kažu da preliminarne provjere sugerišu da bi trebalo dobro da funkcioniše čak i protiv novih sojeva kao što je omikron.

Lijek, koji se daje intravenozno, vezuje se za virus kako bi ga spriječio da uđe u naše ćelije.U kliničkom ispitivanju, jedna doza je smanjila rizik od hospitalizacije i smrti za 79 odsto kod odraslih sa visokim rizikom.

To je drugi lijek te vrste, tretman monoklonskim antitijelima, koji su britanski regulatori odobrili, prenosi BBC.I sotrovimab i drugi odobreni tretman antitijela, ronapreve, najefikasniji su kada se uzimaju u ranim fazama infekcije.Regulatorna agencija za ljekove i zdravstvene proizvode (MHRA) preporučuje da se koriste u roku od pet dana od pojave simptoma.

"Ovo je još jedan terapeutski lijek koji se pokazao efikasnim u zaštiti onih koji su najranjiviji na kovid 19, i predstavlja još jedan značajan korak napred u našoj borbi protiv ove razorne bolesti", rekao je dr Džun Rejn, izvršni direktor MHRA.

Izvor: Rtcg