Volite li sebe? Veoma je važno za fizičko i mentalno zdravlje

Nije u redu da uvijek stavljate druge ispred sebe, osim u slučaju da se brinete o djeci ili najbližim ljudima iz vašeg okruženja i nemate izbora nego da im pomognete

Jedno je reći da volite sebe i da vodite računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je to stvarno raditi iz dana u dan. Postoji način da otkrijete da li baš imate toliko samopoštovanja koliko mislite ili se samo samozavaravate. Nastavite sa čitanjem ako vas zanima koji su to znaci koji pokazuju da ne osjećate dovoljnu ljubav prema sebi.

Konstantno ste iscrpljeni

Umor je signal da ne slušate svoje tijelo i ne odgovarate adetkvatno na njegove potrebe. Možda gledate na stalnu zauzetost na poslu i u kući kao znak da vodite uspješan život, ali varate se ako mislite da je hronična iscrpljenost normalno stanje stvari. Naša preporuka je da pronađete vrijeme za odmor kako znate i umijete, jer ćete jedino na taj način biti u stanju da se izborite sa svim obavezama koje vas čekaju, ali i emotivnim i psihičkim turbulencijama u svom životu.

Kada se pogledate u ogledalo, uvijek prvo vidite svoje „mane“

Niko nije u potpunosti zadovoljan svojim izgledom, ali ne treba se previše opterećivati time. Ako svaki put kada stanete ispred ogledala, prvo primijetite svoje mane i sjetite se šta vam se ne sviđa kod vas, imate veliki problem sa nedostakom samopouzdanja. Ljubav prema sebi znači da treba da prihvatite i svoje dobre, ali i svoje navodno loše strane ličnosti.

U vezi ste sa partnerom koji vas očigledno ne cijeni dovoljno

Nemoguće je trpjeti prevare, nipodaštavanje i nepoštovanje od svog partnera, a osjećati se dobro u vezi sa sobom. Ljubavni problemi gotovo uvijek se pretvaraju i u psihičke, a ponekad i fizičke probleme. Ako se nalazite u vezi u kojoj vam se čini da nijeste dovoljno cijenjeni, odmah je prekinite i pronađite partnera koji je u stanju da odgovori na sve vaše emotivne i druge potrebe i odnosi se prema vama sa poštovanjem.

Teško vam je da kažete NE

Ne biste trebali da prihvatite svaki zahtjev i sugestiju drugih ljudi. Morate da postavite granicu između vaših i tuđih interesa, kako biste imali dovoljno vremena i energije da sebi posvetite neophodnu pažnju. Nije u redu da uvijek stavljate druge ispred sebe, osim u slučaju da se brinete o djeci ili najbližim ljudima iz vašeg okruženja i nemate izbora nego da im pomognete.

Izbjegavate konflikte po svaku cijenu

Prepirke i svađe su neprijatne većini ljudi i mogu ostaviti velike posljedice po vaše psihičko stanje. S druge strane, ni pretjerano izbjegavanje konflikta nije zdravo. Što duže odlažete donošenje teških odluka koje zahtijevaju dogovor i saradnju, a nerijetko i burnu diskusiju, to ćete veću štetu napraviti sebi na duži rok. Morate naučiti da stojite iza svojih riječi, budete sigurni u sebe i ne dozvolite drugima da vas iskorišćavaju i manipulišu vašim slabostima.

 

Izvor i foto:Ljepota i zdravlje

Tekst objavila: Jasminka Mulić