Odbornici lokalnog parlamenta upoznati sa stanjem u bjelopoljskom zatvoru

Odbornicima lokalnog parlamenta danas je predstavljena i informacija o radu Zatvora Bijelo Polje.

Nebojša Janković iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, saopštio je da su smještajni kapaciteti bjelopoljskog zatvora predviđeni za 115 lica lišenih slobode, a prema podacima iz septembra tekuće godine, u njemu je boravilo 59 lica lišenih slobode.

„I pored činjenice da je objekat Zatvora Bijelo Polje dosta star, te da su preduzete aktivnosti u vezi izgradnje novog u Mojkovcu, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je preduzela niz mjera u cilju poboljšanja uslova za rad službenika i smještaj zatvorenika. U tom smislu, između ostalog, izgrađen je bedemski zid, postavljena montažna metalna ograda, nova stražarsko-osmatračka mjesta, nabavljeno novo specijalizovano vozilo i postavljeni reflektori“, saopštio je Janković.

Informaciju o radu Zatvora Bijelo Polje pohvalila je i predsjednica Kluba Demokratske partije socijalista, Vesna Pavićević, koja je istakla da je, još dok je i ona bila na čelu zatvora, dosta toga urađeno na unapređenju uslova za smještaj zatvorenika i rad službenika.

„Ali nama nije bila važna promocija svega onoga što smo uradili, već prioritetno, bezbjednost  zatvorenika i službenika“, naglasila je Pavićević, dodajući da je rad službenika u zatvoru  jedan od najtežih poslova u društvenom sistemu.

Opština Bijelo Polje je više puta pomagala ovu instituciju, iako to nije njena nadležnost, kazao je danas predsjednik Petar Smolović.

On je rekao da je neophodno obezbijediti pristojne i humane uslove za sve koji borave u zatvoru, te da i nadležno ministarstvo mora povesti računa o tome.

Kritike na funkcionisanje bjelopoljskog zatvora uputio je odbornik Vidran Kljajević iz SNP-a, koji je kazao da još uvijek nijesu razjašnjene pojedine sumnje, a odnose se na unošenje određenih predmeta zatvorenicima, te istakao da se u informaciji o radu ne pominju slučajevi procesuiranja zaposlenih.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelič