EIB ublažila uslove pod kojima odobrava zajmove Crnoj Gori

Evropska investiciona banka (EIB) je od početka pandemije ublažila uslove pod kojima odobrava zajmove Crnoj Gori, kako bi se olakšalo pružanje podrške domaćoj ekonomiji, kazala je potpredsjednica te finansijske institucije za Zapadni Balkan, Liljana Pavlova.

Ona je podsjetila da je finansijski paket EIB za Zapadni Balkan 1,7 milijardi eura.

“Paralelno sa tim, uveli smo nekoliko vanrednih mjera, koje su obuhvatile fleksibilne uslove i proširene kriterijume za odobravanje novih kredita za sektore zdravstva i malih i srednjih preduzeća (MSP). Omogućili smo i prenamjenu postojećih sredstava za ova dva sektora, dodatnu fleksibilnost za privatni sektor i povoljne uslove u pogledu dospijevanja i kamata“, navela je Pavlova.Ona je dodala da je namjera EIB-a bila da najugroženijim kompanijama u Crnoj Gori i regionu pruže neposredan pristup finansijskim sredstvima.Na pitanje kako ocjenjuje najavljenu poresku reformu ministra finansija Milojka Spajića, Pavlova je odgovorila da će morati da vide efekte predložene reforme nakon što stupi na snagu.

“Važno je da se primijene reforme koje će približiti zemlju standardima Evropske unije (EU), što će omogućiti njenu bržu integraciju u Uniju”, ocijenila je Pavlova.

Izvor: Rtcg