Prošlogodišnja krema za sunčanje

Evo par savjeta kako da provjerite da li je još uvijek za upotrebu...

Svi ih imamo, i svake godine ista pitanja i nedoumice... Da li mogu poslužiti još jednu sezonu?

Kremama za sunčanje smanjuje se djelotvornost posle tri godine, ali samo u slučaju da ih niste nikada otvarali. Upravo to je onaj rok trajanja utisnut na ambalaži. Većina proizvoda sadrži konzervanse koji će djelovati i nakon isteka roka, ali neće imati veliku zaštitnu moć prilikom izlaganja suncu. Ako ste u nedoumici, najbolje je da bacite staru kremu i kupite novu - posebno ako ste izrazito svijetlog tena.

Ako ste prošle godine samo nekoliko puta koristili svoju kremu sa zaštitnim faktorom i niste je izlagali suncu i visokim temperaturama, možete je bezbrižno koristiti. Ali dobro razmislite gdje ste je držali. Ako je stajala na toplom i vlažnom mjestu mjesecima, bacite je - vrućina može uništiti sastojke koji imaju funkciju zaštite od sunca. Znaćete da preparat nije više koristan i ako primijetite da je promijenio boju ili se zgrudvao.

I jedan savjet za kraj, koji će biti od pomoći naredne godine, držite preparate za zaštitu od sunca na hladnom i tamnom mjestu - nikako u kupatilu gdje je vlažno i toplo nakon tuširanja što sigurno nisu dobri uslovi. Predlažemo da spremite kreme u plastične vrećice sa zatvaračem i da ih držite u ormaru.

Izvor:Mondo.me