Evo zašto treba da jedete ČOKOLADU svaki dan

Da li se nekada osjećate krivim kada jedete čokoladu? Razloga za to zaista nema, a u nastavku ćete vidjeti i zašto.

Drevne Maje su čokoladu smatrali hranom bogova i nisu nimalo pogriješili u tome, jer je čokolada zaista dobra za ljudsko zdravlje. Naravno, ovo se odnosi na tamnu čokoladu.

Saznajte zašto je dobro jesti tamnu čokoladu.

Zdravlje srca

Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni pritisak, poboljšava protok krvi, sprječava stvaranje ugrušaka i smanjuje nivo holesterola.

Antidepresiv

Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak, što je čini popularnim poklonom na Dan zaljubljenih.

Riznica antioksidanata

Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima – prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.

Regulacija šećera

Bez obzira na svoj slatki ukus, tamna čokolada ima niski glikemijki indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže nivo šećera u krvi, što je dobra vijest ćelija na insulin i glukozu.

Važni minerali

Poput drugih predstavnika biljnog svijeta, čokolada sadrži niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijumom, kalcijumom, kalijumom i gvožđem.

Zašto tamna čokolada?

Tamna čokolada sadrži više antioksidanata nego mliječna, jer ima veći udio kakaa. Pored toga, tamna čokolada ima manje kalorija, zasitna je i bogata vlaknima – što je idealno za osobe koje žele smršati.

Izvor:Kolektiv.me