Za lijepu kožu – šta izbjegavati, a šta je obavezno unositi

Ako vam je koža suha i bez sjaja, te djeluje umorno, razlog tome vrlo često, pored nedovoljno odmora i njege, može biti i u tome šta unosite u organizam. Koliko god je bitno kožu i tijelo njegovati spolja, jednako je bitno to isto činiti i iznutra. 

Odgovarajuća ishrana i unos vode mogu da zamijene i najbolje kozmetičke proizvode. Duže ćete čekati kako bi rezultati bili vidljivi, ali dugoročno možete riješiti problem i generalno se osjećati bolje. Istraživanje koje je sprovelo Britansko udruženje dijetetičara otkrilo je da je pored gena, koji imaju veliku ulogu u kvalitetu kože, podjednako važan i unos vitamina, te ishrana i hidratacija. Naravno, i nezdrave navike su bitne, pa se tako među glavnim stavkama nalazi i ispijanje alkohola.

Voće i povrće puno je antioksidanata koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Mnoga istraživanja pokazala su da karotenoidi mogu smanjiti osjetljivost kože. Također, vitamin C igra veliku ulogu u cjelokupnom organizmu, pa utiče i na stanje kože. Odličan je za proizvodnju kolagena.

Šta treba izbjegavati?

Dehidratacija je jedan od glavnih uzroka beživotne kože. Ako nemate naviku da pijete količine vode koje se preporučuju pokušajte da povećate unos voća i povrća koje sadrži visok procenat vode. Tu spadaju namirnice poput krastavca, paradajza, špinata, lubenice i jabuka.

Prema mnogim istraživanjima velike količine šećera i alkohola značajno smanjuju proizvodnju kolagena čineći tako kožu isušenom i bez sjaja. Naravno, to ne znači da morate u potpunosti odustati od ovih proizvoda, biće dovoljno da samo smanjite njihov unos i to će pozitivno djelovati na izgled kože.

 

Izvor i foto:Ljepota i zdravlje

Tekst objavila:Jasminka Mulić