Mikrobilje je hrana budućnosti

Mikrobilje je zeleniš, tačnije izdanci zeleniša koji su dostigli minimalan cvat i beru se dok su još uvijek mlade – faktički klice.

Iako su veoma male, mikrobiljke su nevjerovatno bogate važnim nutrijentima, vitaminima, mineralima i antioksidansima i to u procentima koji nadmašuju većinu zrelog zelenog povrća. Nutritivni sastav mikro-zeleniša bogatiji je od četiri do čak četrdeset puta u odnosu na odraslu biljku. Iako sastav varira od vrste do vrste, najčešće sadrže visok nivo kalijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma, bakra, uz obilje aminokisjelina, vlakana, enzima i antioksidanasa- najviše polifenola.

Mikrobilje možete dodavati u salate, jela, supe, sendviče, kao začin, ali najbolje ga je jesti potpuno svježe, kako bi najbolje iskoristili sve hranjive materije iz njega.

Ono što je loša strana jeste da je jako malo proizvođača mikrobilja u našoj zemlji i da je ono prilično slabo dostupno. Međutim, ono se veoma lako i jednostavno može gajiti i u kućnom okruženju. Svo mikrobilje uspijeva i u kućnim uslovima i odlično raste u najobičnijim malim posudama. Neke od vrsta mikrobilja koje možete gajiti u stanu su lucerka, kineska rotkva, japanska rotkva, amarant, rukola, cvekla, kukuruz i crveni kupus.

Kako se sadi

Mikrobilje se veoma lako gaji – potrebna vam je samo posuda koju ćete postaviti na sunčano mjesto u stanu. Za kvalitet mikrobilja najbitniji je kvalitet samog sjemena, od njega zavisi koliko će bilje biti uspješno. Kada sadite mikrobilje najprije rasporedite zemlju u posudu, rasprišite sjeme po cijeloj površini posude, ne na prevelikoj udaljenosti, a zatim ga zalijte, nježno, ali temeljno, sve djelove posude. Posudu stavite na mjesto koje ima najmanje četiri sata sunca u toku dana – najbolje će biti u prozor koji je na južnoj strani. Ukoliko nemate dovoljno prirodnog svijetla, možete dopuniti vještačkim.

Održavanje

Zemlju održavajte vlažnom i nedopustite da presuši. Bilje možete zalivati i prskalicom, ali ne jakim mlazom. Mikrozeleniš raste jako brzo, tako da biljne bolesti gotovo nikad ne stižu da ga napadnu.

Berba

Mikrobilje je najidealnije brati kada se iz klica razviju prvi listići, što se obično dešava nakon desetak dana do dvije nedjelje nakon sadnje. Bilje berete tako što ga makazama isiječete malo iznad nivoa zemlje. U istu posudi možete da zasadite još jedan zasad bez vađenja starih korijena.

Mikrobilje je izuzetno zdravo i ukoliko odlučite da ga uzgajate – imaćete lični rasadnik vitamina na dohvat ruke.

 

Izvor i foto:CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić