Jabukovo sirće u službi zdravlja i ljepote

Koliko god čudno zvučalo, jabukovo sirće kao prirodni, višenamjenski kuhinjski dodatak je i veliki saveznik zdravog i lijepog izgleda.

Sve što vam treba jeste organsko, nefiltrirano i nepasterizovano jabukovo sirće i malo vremena. Koristi li ga se ispravno - briše pigmentacijske mrlje, ublažava opekotine te čisti i vraća sjaj kosi, a mnogi ga piju ujutro uz vodu kako bi im pokrenuo metabolizam i olakšao proces mršavljenja.

TONIK ZA LICE

Nakon što jabukovo sirće počnete koristiti u njezi kože, ono može napraviti čuda. Djeluje tako što posvjetljuje, briše pigmentacijske mrlje i zateže kožu, dajući joj sjaj. Ali, ako imate osjetljivu kožu izbjegavajte metodu tretiranja kože jabukovim sirećem.

Tonik za lice od jabukovog sirćeta napravite tako što razrijedite jednu kašiku sirćeta s nekoliko kapi vode te nanesete na lice vatom. Postupak ponovite tri puta sedmično, a ako imate jako osjetljivu kožu, u mješavinu dodajte više vode te je koristite jednom do dva puta tokom sedmice.

UKLANJA NEČISTOĆA S KOSE

Jeste li ikad primijetili kako vam je šampon prestao djelovati nakon nekoliko sedmica korištenja, tjerajući vas da kupite novi koji će dati osjećaj svježine i volumen vašoj kosi? Za to razlog može biti gomilanje masnoća i prljavštine. Lako je zaboraviti kako je tjeme poput kože lica te mu je ponekad potrebno dubinsko čišćenje. Zbog toga, kozmetički dermatolozi savjetuju da dva puta tokom mjeseca, nakon šamponiranja, izlijte jednu do dvije male kašike jabukovog sirćeta na kosu te izmasirajte tjeme nekoliko minuta prije dobrog ispiranja. Ne brinite se, miris neće ostati u kosi.

UBLAŽAVA OPEKOTINE

Ako mislite da će utrljavanje jabukovog sirćeta na crvenu i vruću kožu napraviti više štete nego koristi - varate se. Bilo da je riječ o opekotinama od sunca ili rukovanja s nečim vrućim, dermatolozi savjetuju da na opekotinu preko vate stavite malo nerazrijeđenog jabukovog sirćeta i aminokiseline u njemu će pomoći u hidrataciji kože te smanjiti iritaciju.

ČIŠĆENJE ČETKICA ZA MAKE-UP

Jabukovo sirće odlično je u uklanjanju svih oblika prljavština, pa tako i zaostale šminke na priboru kojim ga nanosite. Tako ćete spriječiti gomilanje i razmnožavanje bakterija koje mogu uzrokovati kožne upale te akne. Pomiješajte jednu šolju tople vode s nekoliko kašika jabukovog sirćeta te četke i četkice namočite u otopinu. Ostavite da odstoji 15 minuta te potom dobro četkice isperite vodom i ostavite da se osuše.

 

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić