Karta svijeta kao ukras u vašem domu

Na pomen karte svijeta svima će prva asocijacija biti časovi geografije u školi, učenje svih tih država, glavih gradova, planina, okeana i mora. Geografske karte pružaju važne i zanimljive informacije o svijetu u kojem živimo, ali kako se danas rijetko koriste jer su ih zamijenile raznovrsne tehnologije, odlična su uspomena na prošlost i veoma zanimljiva dekoracija za svaki dom i savršena dopuna u ukrašavanju i oplemenjivanju cijelog enterijera.

Bilo da je riječ o klasičnim ili vintidž interpretacijama, moguće je pronaći karte u obliku predimenzioniranih tapeta ili pak one reljefnih oblika, živopisnih fotografija ili instalacija koje neodoljivo podsjećaju na kartu i razmještaj kontinenata.

Ovakvim ukrasima mjesto u svom domu svakako će naći putoholičari, ali i oni koji jednostavno vole oplemeniti svoj dom zanimljivim detaljima. A kartu svijeta kao dekoraciju možete postaviti u svaki kutak svoga doma - u dnevni boravak, spavaću sobu, dječju sobu, iznad radnog stola, hodnik… Zaista je puno načina kako da vas ovaj poseban ukras iznova inspiriše i oplemeni vaš životni prostor.

Ukrašavanje mapama je tradicija koja datira još iz doba antičkog Rima. Rimljani su, razrađujući regionalne mape i gradske planove, preslikavali karte u mozaik pločica. Stotinama godina kasnije, u toku renesanse i u velikom periodu istraživanja, mape su žestoko osporavane kao nacionalna tajna i često su bile sakrivane. Međutim, čak su i tada imale svoju dekorativnu vrijednost.

ANTIČKE MAPE I GLOBUSI

Dekorativno korištenje antičkih karata svijeta i nekadašnjih teritorijalnih podjela najčešće je u tradicionalnom, kolonijalnom i vintidž stilu. Ljubitelji kolekcionarstva često sakupljaju različite dimenzije karata i to im predstavlja više hobi nego dekoraciju. Ali, one poredane u neobičnim i okvirima različitih veličina, stvaraju prelijep ambijent.

FLEKSIBILNOST I LJEPOTA

Danas su dekorativni efekti geografskih mapa veoma priznati od strane dizajnera enterijera koji cijene njihovu ljepotu, dizajn i fleksibilnost. U zavisnosti od pojedinačnih karata, njihove prezentacije i konteksta, one mogu da budu savremeno edukativne, tradicionalno antičke, apstraktne, figurativne ili šaljive dječje karte.

Boje, grafički prikaz i ljubav prema putovanjima ili istraživanju nepoznatog mogu uticati na unošenje mapa u enterijer. Lako se kombinuju, prilagodljive su i na razne načine pronalaze put da se u svaki stil kvalitetno uklope.

NOVITETI

Uviđajući sve prednosti i neobične efekte koje karte ostavljaju u enterijeru, proizvođači namještaja i dekorativnih detalja sve češće koriste ovaj geografski print kao glavni motiv svojih proizvoda. Pored dječjih soba, gdje su osim dekorativne karte često i veoma edukativne i pomažu u dječjoj orijentaciji, one se koriste i u dnevnim sobama kao tapete, kao osnova za dalju dekoraciju. Iskoristite samoljepljive tapete da ih aplicirate na police, vrata, stolove ili za kupatilo. Efekat će biti jedinstven i iznenađujući. Oni koji se jednom naviknu na prisustvo geografije u svom domu, teško uspiju da se ikad od nje posve odvoje.

 

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić