Ova torta je toliko dobra, da se oko nje vodi sudski spor

Neke torte su toliko dobre da mogu da prežive sve trendove i da ostanu uvijek na vrhu liste najboljih slatkiša...

Jedna od njih je tolko dobra da do dana današnjeg traje spor između Budimpešte i Beča oko toga kome pripada licenca za nju. U pitanju je njeno veličanstvo - Esterhazi torta, poslastica koja nosi ime austrougarskog grofa.

Torta je nastala u XIX vijeku u Budimpešti, a nosi ime čuvene austrougarske Esterhazi dinastije. Njen zaštitni znak su pečeni lješnici i prelijepa šara kojom je dekorisana pa se obično pravi u specijalnim prilikama.

Danas svaka poslastičarnica pravi svoju verziju čuvene torte, dodajući ili oduzimajući nešto od tek naslućenih sastojaka, u nedostatku cjelovitog, originalnog recepta.

Evo jednog recepta:

Potrebno:

za kore:

3 bjelanceta

150 g šećera

75 g lješnika

2 kašike brašna

kašika gustina

1 dl vode

malo soli

kašičica praška za pecivo

za fil:

12 žumanaca

150 g šećera

1/2 dl svježeg soka od pomorandže

kašika gustina

250 g putera

150 ml slatke pavlake

100 g bijele čokolade

50 g crne čokolade

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Sa decilitrom vode i malo soli umutite belanca, potom dodajte šećer i mutite tako da dobijete čvrst fil. Umiješajte brašno, gustin, prašak za pecivo i pečene mljevene lješnike. Polako ih sjedinite sa snijegom od belanaca. Sipajte u podmazan pleh, prečnika 30 cm. Sve četiri kore pecite po 25 minuta.

U međuvremenu za fil na pari 30 minuta kuvajte krem od žumanaca i šećera, pa dodajte gustin i sok od svježe cijeđene pomorandže. Fil ohladite, dodajte mu pjenasto umućen puter, a zatim ga sjedinite sa kremom od žumanaca. Dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku, pa time filujte sve kore, a preostalim kremom premažite tortu. Sa strane obložite izdrobljenim karamelizovanim šećerom, pomiješanim sa mljevenim lješnicima.

Na kraju, na podlozi od bijele čokolade, uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite "Esterhazi šaru".

 

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić