Mjesta koja prkose zakonima fizike i zdravom razumu

Od kako nam je internet dostupan, u prilici smo da vidimo brojna neobična mjesta širom planete i da iz dana u dan uviđamo koliko je naša priroda nevjerovatna i savršena.

Predstavljamo vam tri neobična fenomena koji definitivno prkose svim zakonima fizike. Neki bi rekli da prkose čak i zdravom razumu.

Zlatni kamen u Mjanmaru

Chaittiyo Pagoda ili Zlatni kamen je granitna mini stijena teška nekoliko tona, koja uspješno balansira na samoj ivici provalije, a kada duva vjetar ona se pomjera. Već 2.500 godina djeluje kao da će pasti, ali iako ničim nije pričvršćena, ona se održava na litici. Pošto je ovaj neobični ogromni kamen prkosio zakonu gravitacije, lokalno stanovništvo smatralo ga je specijalnim i zato su ga prekrili zlatom. Danas je jedna od najvećih atrakcija u Mjanmaru.

Jedinstveni put u Jermeniji

Put ka planini Maunt Aragats u Jermeniji poznat je kao anomalija gravitacije. Lokalna rijeka teče uzbrdo pod uglom od 20 stepeni, a iako izgleda potpuno ravno, sve što spustite na stazu skrotrljaće se nazad. Vjeruje se da je ovaj put jednostavna optička iluzija, jednaka fatamorgani u pustinji.

Naopaki vodopad

Vodopad Waipugia na Havajima je pravo čudo, jer voda ne pada dolje, već teče ka gore! Ipak, misterija je vremenom riješena – vjetrovi koji se sijeku na ovom mjestu duvaju tako jako i u takvom smjeru da svu vodu guraju u vazduh, ne dozvoljavajući joj prirodan pad.

Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić