Jabuke u službi ljepote

Lice možete njegovati jabukama i to na jednostavan način. Tretman ovim voćem je vrlo djelotvoran, jer štiti organizam od slobodnih radikala, odgovornih za starenje kože.

Jabuke sadrže i pektin koji smiruje i omekšava kožu, ali i maleinsku kiselinu koja djeluje kao piling. Štite i kapilare jer pospješuju mikrocirkulaciju.

Maska za lice

Za normalan tip kože sameljite oko 1,5 kg jabuka sa korom u mašini za mljevenje mesa, a zatim ih ostavite da stoje na sobnoj temperaturi osam sati. Pomoću gaze pravite obloge od jabuka i nanesite na prethodno dobro očišćeno lice da djeluju 20 minuta. Poslije skidanja obloga, lice operite prvo mlakom, a zatim hladnom vodom.

Za zaštitu suve kože pomiješajte jedno žumance sa tri kašičice narendanih jabuka. Mješavinu stavite na vlažno lice da djeluje 30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Nakon tretmana suvi djelovi lica biće mekani i dovoljno vlažni, a koža na cijelom licu zategnuta.

Maska za oporavak i dubinsku njegu kose

U blenderu sameljite dvije jabuke bez kore. Pomiješajte ih s dvije kašike jabukovog sirćeta, čajnom kašikom limunovog soka i kašikom kukuruznog brašna. Temeljno promiješajte sve sastojke. Utrljajte smjesu u suvu neopranu kosu i ostavite na njoj oko 30 minuta. Isperite toplom vodom i operite kosu šamponom. Maska je korisna zbog voćnih kiselina i vitamina zbog kojih je jabuka ionako čest sastojak brojnih šampona, a svojstva jabukovog sirćeta ni ne treba posebno naglašavati.

Maska za brži rast kose

U blenderu sameljite jednu jabuku bez kože i koštica te dodajte tri kapi eteričnog ulja ruzmarina. Nanesite na kosu, ostavite na njoj oko 20 minuta te dobro isperite. Ova je maska korisna jer jabuka sadrži vitamin B2 koji je odgovoran za procese rasta u organizmu. Ruzmarin takođe stimuliše rast vaše kose, a takođe hidrira vlasište i jača folikule.

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić