Što je tvoje to će doći

Prihvatanje je mnogo bolja opcija, ona čuva naše zdravlje na kraju krajeva.

Kineski izraz vu-vei je dio Tao filozofije, što znači da je najboja opcija za čovjeka da ništa ne radi pod prisilom.

Zapavo to je čitav koncept koji potiče od ideje da sve biljke rastu po ovom principu. Zapravo, one rastu bez pravljenja ikakvog napora. Jednostavno cvjetaju, jer je to prirodni tok događaja.

Drugim riječima, treba mijenjati samo one stvari koje to i dozvoljavaju. Kada se “zaglavimo” na nekom mjestu i okolnosti nije moguće promijeniti, onda ne bismo trebali na silu ni da pokušavamo. Sve stvari se događaju sa razlogom koji nam se možda u tom trenutku ne čini najjasnije. Međutim, vremenom shvatimo da je tako bilo najbolje i da su nas te okolnosti sačuvale nekog bola ili nas usmjerile na bolji put.

Ono što je suđeno da se dogodi, desiće se bez obzira koliko se mi trudili da ih izbjegnemo. Nekim okolnostima se ne vrijedi opirati.

Mudrost koju stičete iskustvom trebalo bi da vas dovede u stanje, u kineskoj filozofiji poznatije kao “tok”. Ko živi po ovim principima ima lijep život.

“Tok” je stanje uma u kome su čovjekove misli potpuno usresređene na ono što trenutno radi. Ovu teoriju je prvi formulisao Mihai 1975. godine, koju su usvojili mnogi svjetski lideri.

Ova teorija nas uči da živimo u sadašnjem trenutku i ne opiremo se mnogo stvarima na koje ne možemo da utičemo. Sastavni dio života su padovi i prepreke na putu, a njih je bolje prihvatiti nego im se odupirati i gubiti energiju.

Prema kreatoru komponente “toka” su:

Koncentracija-visok nivo koncentracije na stvari koje radimo.

Postavljane ciljeva-Ciljevi koje postavljate bi trebali da budu realni. Oni koje možete da ostvarite sa vještinama koje trenutno imate.

Uspjeh, ali i padovi su neizbježni. U svakom trenutku treba osluškivati okolnosti i voditi se njima. Ne trošite previše energije na stvari koje ne idu.

Balans– Potrebno je pronaći ravnotežu između mogućnosti i zadataka. Ne smijemo postavljati preteške zadatke inače ćemo brzo odustati, a ni previše lake kako ne bismo prebrzo prestali da se trudimo.

U svemu što radimo moramo da uživamo-U svakom poslu treba uživati, jedino tako nećemo osjećati napor.

Često se u životu suočavamo sa situacijama koje ne možemo da promijenimo. Ono na šta možemo da utičemo je stav prema novonastalim stuacijama.

Poenta je naučiti u poteškoćama pronaći mogućnost za sticanje novih znanja i lični rast. Za sve što se dešava postoji razlog. Iz svake situacije učimo neku novu lekciju.

Ako niste u mogućnosti da promijenite neke stvari, prepustite se i pustite stvari da idu svojim tokom.

Izvor: CdM