Poetesi Tanji Stupar Trifunović uručena nagrada “Risto Ratković” (video)

Priznatoj bosansko-hercegovačkoj književnici, Tanji Stupar Trifunović, večeras je u Kući Rista Ratkovića uručena prestižna međunarodna književna nagrada “Risto Ratković”, koja se tradicionalno dodjeljuje u okviru manifestacije "Ratkovićeve večeri poezije", održane po  49. put u Bijelom Polju.

U regionalnom kontekstu “Risto Ratković” je ako ne jedina, onda najznačajnija nagrada, koja privlači sve pisce iz regiona, a ove godine za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini proglašena je knjiga poezije „Razmnožavanje domaćih životinja“,Tanje Stupar Trifunović, u izdanju „Bajbuka“ iz Sarajeva.

Nagradu je Tanji Stupar Trifunović večeras uručio predsjednik SO Abaz Dizdarević, a primajući ovo značajno međunarodno književno priznanje, Stupar Trifunović je istakla da je ovo priznanje  učinilo radosnom, da je ohrabrilo,  ali i na lijep način obavezalo da i dalje u svom književnom radu čuva ono posebno mjesto za poeziju.

“Emocije me uvijek ponesu kada je u pitanju nagrada za poezju, jer ova nagrada mi je posebno važna jer nastaje u svijetu i vremenu kada se poezija sve manje vrednuje, pa joj vraća tu bitnost u našim životima”, kazala je laureatkinja.

Ona je poručila da poezija čuva našu stvarnost, naše biće, nas same, od banalizacije.

“Upravo nam je poezija potrebna da nas vrati pravom smislu i suštini našeg bića, ja mislim da poezija to još uvijek umije i može, i to je moje opredjeljenje”, poručila je Tanja Stupar Trifunović, istučići da Ratkovićeve večeripoezije na najljepši mogući način slave poeziju.

Obrazlažući odluku, predsjednica žirija Jovana Bojović, istakla je da Tanja Stupar Trifunović pjesmama referiše jednu epohu koja ostaje za nama, te da su u njenim pjesmama vrlo često prisutni duhovi institucija, pa i načina i smisla života koji zastarjeva, ali nas i dalje proganja. 

“Razmnožavanje domaćih životinja, naslov je pete pjesničke zbirke banjalučke književnice Tanje Stupar Trifunović. Iako naizgled manje zavodljiva riječ od riječi razmnožavanje i riječi životinje, čini se da to što što se pjesnikinja bavi domaćim najviše sugeriše tematske okvire u kojima se krećemo čitajući ovu knjigu podijeljenu u šest ciklusa. Junaci  narativnih pjesama Tanje Stupar Trifunović , vrlo su opipljivi, stvarni, unakaženi sobom, sredinom, društvenim okolnostima, ali i mitolaški junaci i junakninje”, kazala je Bojović.

Ipak, kako je Bojović navela, pjesnikinja ne bježi od „novih“, savremenih, a ispraznih mjesta u kojima vlada drugačija „filozofija prostora“, vješto uređena po feng shuiju.

“Između starog i novog svijeta, između običnih bogova i običnih ljudi stvara se prostor u kom je ova zbirka na domaćem terenu. Kakav je to teren između puste zemlje, praznih štala, mračnih šuma i mračnih soba sa muškaracima u njima i međunožja koje nije Epikurov vrt? Pjesnikinja ne daje odgovor, ne ilustruje, nepretenciozno nas pušta da i sami plovimo u tom raskoraku prepunom svakodnevnih Istina, ali prožetom jakim arhetipskim slojevima”, istakla je predsjednica žirija.

Ona je podsjetila da je na 49. konkurs za nagradu “Risto Ratković” pristiglo skoro pedeset knjiga poezije, te da je žiri imao zahtjevan zadatak, ali da je, ipak, jednoglasno odlučio da ovogodišnja dobitnica bude banjaulčka književnica Tanja Stupar Trifunović.

Stihove iz nagrađene zbirke „Razmnožavanje domaćih životinja“ večeras je kazivala Maja Stojanović, a program su vodili glumci Milica Janketić i Jovan Dabović.

Večerašnjom dodjelom nagrade završene su 49. “Ratkovićeve večeri poezije”, manifestacija koja je i ove godine dokazala da je jedna od najznačajnih pjesničkih manifestacija, ne samo u Bijelom Polju i Crnoj Gori, već i mnogo šire.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE