Ne dozvolite ljudima da vas gaze

Dalaj Lama je jednom rekao da uvijek treba biti dobar prema ljudima kada je to moguće (a to je uvijek moguće).

Nema ništa loše da se budete dobar prema drugima. To nam omogućava da idemo u krevet sa čistom savješću. Kako kažu, ono što posiješ to ćeš i požnjeti. Ali ako često dozvoljavate ljudima da vas iskorišćavaju, onda je vrijeme da nešto promijenite.

​U nastavku je navedeno 8 načina kako prestati biti tepih za druge ljude.

  1. Više cijenite sebe

Ovo je najvažniji korak među svim ostalim. Ako potcjenjujete sebe, onda ćete slijepo prihvatati sve što vam se dešava. Ne treba ovo da miješajte sa strpljenjem ili predanošću. Volite sebe toliko, da možete odbiti nešto ili nekoga ko nije dostojan vašeg vremena, energije i pažnje.

  1. Prestanite da se upoređujete sa drugim ljudima

Stalno poređenje sebe sa nekim drugim smanjuje vaše samopoštovanje. To je bolest koja će na kraju učiniti da se osjećate nenormalno. Na drugoj strani, trava nije uvijek zelenija. Jednostavno budite zahvalniji za ono što imate i budite ponosni na svoja dostignuća, bez obzira na to koliko su oni važni.

  1. Saznajte svoje želje

Koje su vaše vrijednosti? Šta tražite u svojoj drugoj polovini? Budite konkretni u svojim željama – što su one tačnije, to je bolje. Neznanje vam neće pomoći da razlikujete šta je dobro a šta je loše za vas. Poznavajući svoje želje, biće vam lakše da napravite ispravan izbor, koji će vam u budućnosti donijeti koristi.

  1. Naučite da kažete “ne”

Ponekad se treba usmjeriti na sebe, ne pokušavati zadovoljiti sve oko sebe. Neće se desiti kraj svijeta ako se danas ne zadržite duže na poslu. Ne morate prisiljavati sebe da pomognete drugima ako to ne možete sebi priuštiti. Kada vam nešto izaziva neprijatnost, samo reci “ne”, a posle se još i zahvalite sebi za to.

  1. Nikad se ne pristajte na manje nego što zaslužujete

Nije bitno da li su to odnosi ili posao, samo ne pristajte. Zaslužujete da budete poštovani i srećni. Ne dozvolite da vas strahovi obuzmu. Bolje je da izgubite nešto nedostojno nego patiti. Zato izaberite samo ono što odgovara vama, a ne nekome drugom.

  1. Budite sebični

S vremena na vrijeme stavite sebe na prvo mjesto i učinite to što izaziva kod vas osmjeh: slušajte svoje omiljene pjesme, čitate knjige, putujte. Ne možete provesti cijeli život samo da se brinete o drugima. Vaše potrebe su takođe važne.

  1. Prestanite da brinete o tome šta ljudi misle o vama

Vaša sreća je mnogo važnija od onoga šta drugi misle. Budite iskreni pred sobom i pred tim u šta vjerujete. Ne treba vam neko odobrenje da budete svoji ili takvi kakvi želite. I nije bitno ako drugi ne vole vašu tačku gledišta. Nemojte im dozvoliti da promijene vaše ciljeve, potrebe i želje.

  1. Nemojte ćutati o svojim osjećanjima

Budite iskreni u tome, što se tiče vaših osjećanja. Ako opterećenje na poslu počinje loše da djeluje na vas, kažite to svom rukovodiocu. Ako su vaš momak ili djevojka učinili nešto što vas je uznemirilo, recite im to. Držeći sve u sebi, samo ćete pogoršati stanje. Ne bojte se da kažete o čemu razmišljate.

Nema ništa nemoguće u tome da vam bude bolje. Za to je potrebno, samo naći hrabrost da zaštitite sebe, jer ako to vi ne uradite, onda ko će to učiniti za vas.

 

Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić