Održan okrugli sto “Saradnja Vlade i nevladinih organizacija – ključ razvoja civilnog društva” (video)

U cilju boljeg dijaloga i saradnje između Vladinog i civilnog sektora premijer Duško  Marković danas  je otvorio okrugli sto u Bijelom Polju pod nazivom “Saradnja Vlade i nevladinih organizacija – ključ razvoja civilnog društva”.

Premijer je kazao da se u Vladi  cijeni doprinos civilnog sektora te da se pažljivo odnose prema sugestijama i kritikama koje dolaze sa te strane  i odgovore na njih kreira na sistematičan i održiv način.Osvrćući se na oblasti zajedničkog rada i rješavanje problema, premijer Marković je pohvalio doprinos NVO sa sjevera pitanjima ekologije i zaštite životne sredine.

“NVO sa sjevera su snažno i direktno otvorile pitanje pojedinaca i privatnih kompanija koje negativno utiču na nase životno okruženje”, kazao je premijer i podsjetio na primjere nedavnog zagađenja Ćehotine u Pljevljima i Lima u Bijelom Polju gdje je država reagovala kroz saradnju sa lokalnim NVO.

Marković je naveo da država želi da svojim zasjedničkim snagama obezbijedi progres i razvoj tako I nevladin sektor treba da se udružuje na određenim važnim projektima.

“ A ne da individualno i bez postojanja ozbiljnog potencijala dolazite u situaciju da nijeste korisnici tih sredstava i da ne pomažete razvoju naših  politika” kazao je Marković.

Predstavnici NVO sektora su se složili da je osnovni problem finansiranje i pomaganje održivosti NVO sektora i jačanje kapaciteta, međusobna umreženost, nedovoljno koriste fondove iz EU , smatrajući da je rješenje u otvaranju regionalne kancelarije za saradnju sa NVO sektorom .

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović je istakla da je tom resoru predhodne dvije godine , od izmjene zakona o finansiranju, ukazivano na određene problem u impementaciji ali ,kako je kazala , postoje zakonska rješenja sa kojima se treba pozabaviti

“ Mi smo već I na savjetu za saradnju sa nevladinim organizacijama otvorili to pitanje I u postupku smo izrade  analize normativnog okvira  upravo da bi prepoznali ona mjesta koja su se pokazala kao ne mogu reći problematična, ali izazov za obje strane u implementaciji. Kada je u pitanju otvaranje regionalne kancelarije za početak ćemo imati sastanke jednom mjesečno na kome bi direktno razmjenjivali komentare   “ kazala je Pribilović

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić se osvrnula na socijalno preduzetništvo

“ Mi u ovom trenutku imamo program za unapređenje konkurentnosti crnogorske privrede koji obuhvata deset različitih programa.Jedan od tih programa je I nefinansijski koji podrazumijeva saradnju ministarstva ekonomije I Investiciono razvojnog fonda koji podrazumijeva da ljudi koji žele da se bave preduzetništvom , a u ovom trenutku nemaju finansijskih sredstava mogu da dobiju kredit od strane IRF sa određenim grejs periodom I kamatom od 2,5 % I to je prepoznato kao jedan od projekata za finansiranje socijalnog preduzetništva. Osim toga kroz ostalih deset programa koje imamo sve što se smatra finansiranjem socijalno  ranjivih kategorija ima prednost u odnosu na ono što je klasično finansiranje preduzetništva a ukoliko imate takvih prijedloga mi smo spremni na saradnju I za tu oblast” kazala je Sekulić.

Autorka: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE