49. RVP: Promovisana zbirka poezije „Konfabulacije“

Zbirka poezije „Konfabulacije“, prošlogodišnje dobitnice nagrade RVP za pjesnike do 27 godina, Marije Dragnić, promovisana je danas u Kući Rista Ratkovića.

Mlada pjesnikinja Marija Dragnić, porijeklom Nikšićanka, pišući poeziju gradi jedan novi svijet, svijet susretanja pisca i čitaoca.

Govoreći o knjiizi „Konfabulacije“, književna kritičarka Ksenija Rakočević, istakla je esejizacija jedan od lajt motiva u ovoj knjizi.

“U Marijinim pjesmama pristuna je hibridnost žanrova, ona nije samo pjesnikinja, već i pripovjedačica, pa se kod nje gubi granica između poezije i proze”, kazala je Rakočević.

Kao posebno zaniljivu činjenicu, Rakočević je naglasila ambivalentnost lirskog subjekta, koji nijedno dosljedno u ženskom rodu.

“U pojedinim trenucima ženska autorica stvara iz pozicije muškog lirskog subjekta, tako dolazi do rušenja polova i ona lirski subjekat gradi kroz postmodernistički pristup”, navela je Rakočević.

Pored  esejizacija kao lajt motiva, Rakočević ističe i crnu boju, boju tame.

“Crna boja ovdje se namće samo kao boja, jer obuhvata kompletnu zbilju u ovoj zbirci”, kazala je Rakočević.

Ona dodaje da se Marijina poezija može čitati na dva načina – kao estitika stvarnosti i kao estetika suprotnosti.

“Marija u svojim pjesmama prikazuje svakodnevnicu srednje klase, ostvara asocijativno polje, kako bi čitaoci sami završili priču”, podvukla je književna kritičarka Ksenija Rakočević.

Tokom današnje promocije, Marija Dragnić je još jednom izrazila zadovoljstvo što je upravo ona dobitnica prve Nagrade Ratkovićeve večeri poezije za pjesnike do 27 godina za 2018. godinu.

“Posebno mi je drago jer je riječ o regionalnom konkursu, koji je anoniman, pa je tekst u pravom planu, a još veće je zadovoljstvo znati da su vaš rad i trud prepoznali književnici iz cijelog regiona, koji čine žiri. Ovo je bio treći put da učestvujem, što svjedoči da poezija zapravo jeste rad, ozbiljan posao koji zahtijeva vrijeme, vrijeme za čitanje, vježbu, rad i naravno vrijeme za dokolicu”, kazala je Dragnić.

Ona je istakla da ovakve manifestacije i nagrade čine rad mladih pjesnika vidljivijim.

“One ne smiju biti cilj, ali su svakako pomoćno sredstvo na tom početku kniževne avanture”, poručila je Dragnić.

Stihove iz zbirke "Konfabulacije" kazivala je glumica Maja Stojanović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE